Dni Odry 2025 rozpoczną się 22 maja i potrwają do 26 maja. W programie mnóstwo darmowych atrakcji z rzeką w roli głównej. Organizatorzy zapraszają rodziny z dziećmi, młodzież, seniorów i wszystkich miłośników Odry. - Wrocław przez cztery dni będzie tętnił życiem wokół swojej rzeki! – zapowiadają organizatorzy wydarzenia.
Jedną z największych atrakcji tegorocznych Dni Odry we Wrocławiu będzie w sobotę 24 maja wielki piknik rodzinny na bulwarze Dunikowskiego. W programie m.in. parady statków i parada na SUP-ach, koncert zespołu o!drakapela, do tego rejsy, gry terenowe, warsztaty i animacje.
Szykuje się też gratka dla wielbicieli dobrego jedzenia - gotowanie na żywo z mistrzami kuchni - Mateuszem Zielonką i Adrianem Stojewskim (od 12:00 do 16:00).
To niepowtarzalna okazja, by zobaczyć mistrzów w akcji, podejrzeć kuchenne triki, zainspirować się świeżą, regionalną kuchnią, a przede wszystkim zjeść coś naprawdę pysznego. Tego nie można przegapić!organizatorzy Dni Odry
Gotowanie na bulwarze z Mateuszem Zielonką, zwycięzcą „Masterchefa”
Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji kulinarnego programu telewizyjnego „Masterchef”, stworzy podczas pikniku autorskie, trzydaniowe menu z potrawami z milickich ryb, które są prawdziwym skarbem Dolnego Śląska.
Przygotowanie rozpocznie od zupy rybnej z pieczonymi paprykami i pomidorami z dodatkiem oliwy koperkowej i kruszonką ze słonecznika z cytryną. Na to jednak będziemy musieli poczekać, ponieważ by wydobyć z ryby pełnię smaku, bulion potrzebuje czasu.
Kolejnym daniem będą bliny z dolnośląską wariacją na temat gravlaxa. Brzmi ciekawie, prawda? Musicie spróbować sami.
Gotowanie na żywo - dolnośląska paella od Adriana Stojewskiego
Z kolei Adrian Stojewski – kulinarny ekspert, który od ponad dekady zaraża Polaków miłością do regionalnych smaków Hiszpanii, na oczach uczestników pikniku przygotuje kulinarny symbol tego kraju – spektakularną paellę, pochodzącą z Walencji.
- To danie na bazie ryżu i bulionu, pachnące szafranem i wypełnione bogactwem składników: od owoców morza, przez mięso, aż po warzywa. Tym razem jednak, w wyjątkowej odsłonie, połączę hiszpańską tradycję z dolnośląskimi korzeniami. Będziemy hołdować Odrze i darom lasu, tworząc paellę inspirowaną naszym regionem. W daniu pojawią się lokalne składniki, które od lat tworzą smak tej ziemi. Zobaczcie, jak spotykają się dwa kulinarne światy - hiszpański temperament i dolnośląska dusza.Adrian Stojewski
Mistrz przygotuje paellę rzeczną, która będzie kulinarnym hołdem złożonym rzekom Dolnego Śląska. Ważnym składnikiem potrawy są raki – niegdyś prawdziwy przysmak naszego regionu, eksportowany do najlepszych restauracji Europy Zachodniej. Delikatne mięso raków i ryż zostaną wzbogacone aromatycznym wywarem na bazie ryb ze Stawów Milickich.
- W przepisie na paellę rzeczną wykorzystam m.in. bulion ze szczupaka ze Stawów Milickich czy raki/szyjki rakowe - wyjaśnia Adrian Stojewski.
Mistrz zaserwuje również inną wariację tego dania - paellę leśną (wege), przygotowaną na bazie bulionu warzywnego i ryżu, z dodatkiem świeżych ziół i grzybów. - Ten przepis to nie tylko aromat lasu – to wspomnienie spacerów i rodzinnych wypraw - mówi.
Jeśli lubicie dobrą, wysmakowaną kuchnię, koniecznie musicie się wybrać na gotowanie mistrzów podczas Dni Odry. Poczęstunek będzie darmowy.
Źródło: materiały prasowe