Na stoiskach w food truckach rozstawionych wokół placu Nowy Targ znajdziecie wszystko, czego kubki smakowe mogą zapragnąć, i jeszcze więcej. Są pierożki azjatyckie, wypieki gruzińskie, ciasteczka francuskie i słodycze otomańskie. Do tego polskie trunki z owoców. Zobaczcie sami na zdjęciach!
Galeria zdjęć
Ale zdjęcia zdjęciami; ważniejsze, jak to wszystko smakuje. Stojąc w kolejce dopytywaliśmy o szczegóły.
Kacper i Agnieszka polecili sajgonki:
Są lepsze niż w restauracji. Czuć, że są świeże i robione ręcznie. Podoba mi się zwłaszcza to, że w nadzieniu czuję imbir.Kacper
Na pytanie, czego chcą jeszcze spróbować, Agnieszka od razu powiedziała, że herbaty z tapioki.
– Takiej herbaty jeszcze nie piłam. Jestem ciekawa, jak smakuje.
Chwilę później przystanęłam przy stoliku, przy którym stali pani Czesława i jej syn Filip, którzy właśnie kończyli jeść krewetki w tempurze.
Przyszliśmy tutaj, aby poznać nowe smaki. Próbujemy wszystkiego po trochę. Podoba mi się ta targowa atmosfera, klimat, który tu panuje.Filip
Na pytanie, czy jakieś smaki zaskoczyły ich dzisiaj, Filip od razu wspomniał o kuchni afgańskiej.
– Zjadłem potrawę, która przypominała gulasz, ale z makaronem. Bardzo ciekawy smak, czegoś takiego jeszcze nie jadłem – przyznał.
Galeria zdjęć
Do kiedy trwa impreza?
Wszystkie trzy festiwale, Festiwal Azjatycki, Festiwal Smaków Świata i Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych, potrwają do niedzieli 11 czerwca:
- 8 czerwca do godz. 21.00
- 9 czerwca w godz. 12.00–21.00
- 10 czerwca w godz. 12.00–21.00
- 11 czerwca w godz. 12.00–18-00
Oprócz stoisk z kuchnią azjatycką, w tym gruzińską, afgańską, chińską i koreańską, znajdziecie też potrawy portugalskie, belgijskie, francuskie, otomańskie. Smacznego!