wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Bardzo prosty przepis na ciasto ze śliwkami. Nawet dziecko je zrobi! (PRZEPIS, SKŁADNIKI)

To ciasto robi się bardzo łatwo, szybko i wyjdzie każdemu! A i smakuje wyśmienicie. Teraz mamy sezon na śliwki, więc trzeba skorzystać! Upieczcie ciasto ze śliwkami, a wasza rodzina będzie w siódmym niebie. Potrzeba tylko kilku składników, około 1,5 godziny roboty i ciasto ląduje z piekarnika na stole. Oto prosty przepis na ciasto ze śliwkami.

Reklama

Na początek składniki:

  • kilkanaście śliwek (najlepiej węgierek)
  • kostka masła (w temperaturze pokojowej)
  • 6 jajek (i żółtka i białka)
  • szklanka cukru
  • dwie szklanki mąki
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczka płatków migdałów (do posypania ciasta)

Ciasto ze śliwkami. Sposób przygotowania: 

Do miski wbijamy 6 jajek, dodajemy miękkie masło i szklankę cukru - mieszamy wszystko mikserem lub zwykłą łyżką. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i mąkę. Znów wszystko mieszamy. 

Blachę do pieczenia ciasta smarujemy od wewnątrz masłem. Wlewamy ciasto i rozprowadzamy je na blaszce. Śliwki myjemy i wyciągamy z nich pestki. Układamy śliwki, jedna koło drugiej, skórką do dołu, na cieście. 

Ciasto ze śliwkami - przed pieczeniem. W taki sposób najlepiej ułożyć śliwki, żeby nie puścił z nich sok fot. rm
Ciasto ze śliwkami - przed pieczeniem. W taki sposób najlepiej ułożyć śliwki, żeby nie puścił z nich sok

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 55 minut.

Pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy obficie całe ciasto płatkami migdałów i ostatnie 5 minut pieczemy ciasto z płatkami na wierzchu. 

I gotowe! Prawda, że proste?! A jakie smaczne! 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama