Na początek składniki:
- kilkanaście śliwek (najlepiej węgierek)
- kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- 6 jajek (i żółtka i białka)
- szklanka cukru
- dwie szklanki mąki
- torebka cukru wanilinowego
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- paczka płatków migdałów (do posypania ciasta)
Ciasto ze śliwkami. Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy 6 jajek, dodajemy miękkie masło i szklankę cukru - mieszamy wszystko mikserem lub zwykłą łyżką. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i mąkę. Znów wszystko mieszamy.
Blachę do pieczenia ciasta smarujemy od wewnątrz masłem. Wlewamy ciasto i rozprowadzamy je na blaszce. Śliwki myjemy i wyciągamy z nich pestki. Układamy śliwki, jedna koło drugiej, skórką do dołu, na cieście.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 55 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy obficie całe ciasto płatkami migdałów i ostatnie 5 minut pieczemy ciasto z płatkami na wierzchu.
I gotowe! Prawda, że proste?! A jakie smaczne!