Najpierw składniki. Ale uwaga. Leczo to nie jest potrawa, którą robi się w małym garnuszku, na raz.
Po pierwsze jest tak smaczna, że każdy będzie chciał dokładkę, po drugie - warto zrobić więcej lecza, żeby - gdy nas znów najdzie na nie ochota - odgrzać sobie na drugi dzień. Gdy zrobimy go baaaardzo dużo - można potrawę zawekować lub zamrozić (na później).
Galeria zdjęć
Przepis na leczo z cukinii
Oto przepis dla czteroosobowej rodziny. Co kupić?
- 5-6 małych cukinii,
- 3 czerwone papryki,
- 5 cebul,
- kawałek kiełbasy,
- 2 puszki krojonych pomidorów,,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka - mielona,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę, cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
- Kiełbasę podsmażamy osobno na patelni, w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę.
- Gdy się zeszkli - dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.
- Dolewamy szklankę wody.
- Dodajemy sól, pieprz i paprykę w proszku. Całość dusimy do miękkości.
- Po około 30 minutach dorzucamy pomidory z puszki i usmażoną kiełbasę.
- Całość dusimy jeszcze około 15-20 minut. I gotowe!
Prawda, że banalnie prosty przepis! Danie podajemy na ciepło.