wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

5°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 07:20

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Świąteczne pierniki – przepis

Pierniki od dawna uważane są za symbol dobrobytu i luksusu, a ponieważ tego życzymy sobie nie tylko z okazji świąt, nic dziwnego, że piernikowe wypieki na Boże Narodzenie to niepodważalna tradycja. Nieważne, czy pieczecie ciasto czy tylko ciasteczka, na pewno te słodkości ucieszą wszystkich domowych biesiadników i waszych gości.

Reklama

Świąteczne pierniki na szybko

  • 1/2 kilograma mąki
  • 1 i 1/2 łyżki miodu (może być sztuczny)
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • torebka przyprawy do pierników
  • szczypta soli 
  1. Podgrzewamy miód z cukrem i masłem w rondelku na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. To ważne, bo gdy ta mieszanina będzie za gorąca, ciasto nie zgęstnieje. 
  2. Mąkę przesiewamy z sodą, solimy. Dodajemy chłodny miód z masłem i przyprawą oraz roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 2-3 godziny, można też na całą noc. Gęste ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, rozwałkowujemy na ok. 1/2 centymetra, wycinamy foremkami pierniczki i układamy na wyłożonej papierem blasze. Nie za blisko, bo pierniczki lekko się zaokrąglają. 
  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Zdejmujemy z formy na płaski blat do ostygnięcia. Zimne pierniki dekorujemy lukrem.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl