W niedzielę, 6 lipca, w sali wykładowej 2/8 w budynku P-4 Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu (na terenie Stadionu Olimpijskiego) odbędzie się wykład prof. dr hab. Jadwigi Biernat nt. codziennej diety biegacza. W trakcie spotkania, które rozpocznie się o godz. 8.00, będzie się można także dowiedzieć, co jeść przed wysiłkiem, w trakcie oraz po jego zakończeniu.
Będzie to kolejny wykład zorganizowany w ramach „Akademii Maratonu”, a już pod koniec wakacji (24 sierpnia) dr hab. inż. Monika Bronkowska opowie o podstawowych zaleceniach żywienia w długotrwałym wysiłku fizycznym.
Prof. dr hab. Jadwiga Biernat pracuje w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jest specjalistką w zakresie badań jakości odżywczej i zdrowotnej żywności oraz oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w populacjach ludzi zdrowych i chorych w aspekcie występowania u nich żywieniowych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych lub możliwości zastosowania skutecznej dietoterapii.
Zajmuje się także badaniem skutków interakcji pomiędzy lekami a składnikami odżywczymi i nieodżywczymi pokarmów oraz oceną współoddziaływania składników aktywnych suplementów diety i składników pokarmowych.
Maraton we wrześniu
Przypomnijmy, że wrocławski maraton rozpocznie się 14 września o godz. 9.00. Start i meta biegu tradycyjnie usytuowana będzie na Stadionie Olimpijskim.
Zgłoszenia do udziału w biegu przyjmowane są tylko drogą elektroniczną – TUTAJ.
W ubiegłorocznym Wrocław Maratonie wystartowało ok. 4 tys. osób. W imprezę zaangażowanych było 160 pracowników Młodzieżowego Centrum Sportu, 400 współorganizatorów i funkcjonariuszy oraz 1100 wolontariuszy.
mic