FETA. Festiwal Piwa, Wina i Sera to już wrocławska tradycja. Przed nami trzy dni ciekawych doznań kulinarnych i dobrej zabawy w Rynku. W sercu miasta pojawi się kilkadziesiąt stoisk z różnymi produktami i lokalnymi specjałami.
Będzie okazja, by wspólnie cieszyć się oryginalnymi smakami, spróbować piw z lokalnych browarów, degustować wina i spotkać się z winiarzami. Zobaczycie też, jak powstają wyśmienite sery. Nie zabraknie kulturalnych atrakcji i koncertów na żywo.
- Zabierzcie ze sobą rodzinę, przyjaciół i pozwólcie sobie na odrobinę przyjemności. Bądźcie z nami na Wrocławskiej Fecie i stwórzcie wspomnienia, które zostaną z Wami na długo - zachęcają organizatorzy wydarzenia.
Wrocławska FETA 2024. Program festiwalu
02.08.2024 PIĄTEK
- 15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwaluProwadzący Robert Zieliński
- 15:30-16:30 Koncert Armenians Duet
- 17:00-18:00 Robimy wrocławską fetę! Część I – nastawienie seraPod czujnym okiem Siena Mientkiewicza oraz Sernicy Dolnośląskiej powstanie wyjątkowy naskalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy typu feta”. Powstawać będzie na oczach gości!
- 18:15-19:00 – Pogadanka o piwie przy piwie. Prowadzący Rafał Zieliński
- 19:30-22:00 DJ Manish
03.08.2024 SOBOTA
- 12:30-13:30 Awantura bez trzymanki. Wariackie pasty twarogowe pasujące do każdegoalkoholu i bez alkoholu też. Z rybkami, prażonym ziarnem, czosnkiem i chili, kawą, musztardą,przyprawami i ziołami... pokaz kulinarny w wykonaniu Giena Mientkiewicza.
- 14:00-15:00 „Ser i wino - pleśnie złe i szlachetne, bakterie, drożdże, długie i krótkiedojrzewanie, feeria smaków i aromatów…”. O winno-serowych kuriozach i ciekawostkachopowiedzą Mariusz Kapczyński i Gieno Mientkiewicz.
- 16:00-17:00 Koncert Spanish Duet
- 17:30-18:30 „Tajemnice dolnośląskich win - co kryją tamtejsze winnice i butelki?” w rozmowiez Mariuszem Kapczyńskim, winiarskie sekrety zdradzą dolnośląscy producenci.
- 19:00-20:00 Piotr Krakowski
- 20:30-22:30 Koncert zespołu Mocna Strona Bluesa
04:08.2024 NIEDZIELA
- 12:30-13:30 Robimy wrocławską fetę! Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączonez poczęstunkiem widowni.
- 14:00-15:00 „Cydr, miody pitne, nalewki – rzemiosło i przygoda!”. Rozmowę o wytwarzaniu ikondycji cydru, miodu pitnego i nalewek w Polsce z producentami przeprowadzi MariuszKapczyński.
- 15:30-16:30 „Wakacyjne wina, wakacyjne sery. Co spakować do plecaka?” – sprytnepodpowiedzi dadzą Mariusz Kapczyński i Gieno Mientkiewicz.
- 17:00-20:00 DJ Mash
- 20:00 Zakończenie festiwalu
Poniżej możecie zobaczyć, jak było podczas wiosennej odsłony Wrocławskiej Fety.