Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – od 2014 roku restauracje w trakcie festiwalu odwiedziło już ponad milion gości.
Restaurant Week – największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce
We wiosennej edycji trwającej od 22 marca do 30 kwietnia wzięło udział niemal 400 lokali w całym kraju, w tym blisko 40 z Wrocławia. W plebiscycie gości festiwalu znakomicie wypadła Restauracja Concordia Taste Wrocław z Wyspy Słodowej. Zajęła pierwsze miejsce w mieście i drugie w Polsce.
Bardzo cieszymy się z tej lokaty i przede wszystkim wysokich ocen naszych gości. W czasie festiwalu odwiedziło nas prawie 1,6 tys. osób. Wyniki plebiscytu Restaurant Week potwierdzają, że Concordia Taste Wrocław jest wyjątkowym miejscem nie tylko w skali miasta, ale także całego krajuKrzysztof Szczepański, F&B Director w Concordia Taste Wrocław.
We Wrocławiu tuż za Concordia Taste uplasowały się Forum Kulinarne i Rumbar, a w skali kraju wrocławian wyprzedziło tylko Dock19 by Mateusz Gessler z Warszawy.
Restaurant Week. Co jest oceniane?
Uczestnicy festiwalu restauracje oceniali poprzez specjalny system, tworząc tym samym największy tego typu plebiscyt w Polsce.
Goście oceniali restauracje w kilku kategoriach - przystawka, danie główne, deser, obsługa i atmosfera. Konkursowy algorytm uwzględnia przede wszystkim wystawione przez gości oceny, ale też m.in.: liczbę rezerwacji w restauracjach oraz sumę recenzji. Jest to najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji - o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchniorganizatorzy Restaurant Week.
Krzysztof Szczepański: – Sądzimy, że goście docenili nie tylko smak, który nas wyróżnia, ale też zaangażowane i podejście wobec ich wizyty w naszej restauracji. W poprzedniej edycji festiwalu zostaliśmy nagrodzeni za atmosferę, co jeszcze mocniej zmotywowało nas, aby zadbać o każdy detal rezerwacji. Jesteśmy zadowoleni, że przyniosło to bardzo pozytywny efekt.
Concordia Taste Wrocław – restauracja z Wyspy Słodowej we Wrocławiu
W czasie Restaurant Week można było spróbować trzech dań, przygotowanych na tę okazję przez szefów kuchni. Restauracja z Wyspy Słodowej wygrała również plebiscyt na najlepszą przystawkę w mieście. Goście wysoko ocenili: pierogi ze szparagami i śmietankowym twarogiem ze Ślubowa w Bisque z marynowanymi rakami (menu A) lub kołduny z cielęciną, truflą i kremowym twarożkiem ze Ślubowa z dodatkiem smażonych smardzów i jogurtu własnego wyrobu (Menu B).
– Obie przystawki są swojego rodzaju hołdem wobec tradycji polskiej kuchni, ale w świeżej, autorskiej wersji naszego Szefa. Płynąca przez Wrocław Odra słynęła przecież niegdyś ze świetnych raków, a kołduny, które zaproponowaliśmy podczas festiwalu, w drugim już wydaniu, to jedna z naszych ulubionych form zamykania w cieście tego, co najsmaczniejsze. Twarożek użyty w obu tych przystawkach wyszedł spod rąk farmerskiej wytwórni Pana Igora, z którym nasz Szef Kuchni współpracuje niemal od 10 lat – opowiada Krzysztof Szczepański. – Chcemy, aby goście mogli próbować w naszej restauracji nowoczesnego wydania smaków znanych w polskiej tradycji kulinarnej – dodaje.
Concordia Taste Wrocław działa od sierpnia 2022 roku, mieści się w budynku Concordia Design Wrocław.
Jakie restauracje i kawiarnie polecacie w naszym mieście? Piszcie na adres redakcja(at)araw.pl. Portal Wroclaw.pl wspiera lokalne, gastronomiczne biznesy. Chętnie napiszemy też o nowych miejscówkach.
Concordia Design Wrocław. Wyjątkowa inwestycja na świecie.
Otwarta w 2020 r. Concordia Design Wrocław to centrum kreatywności i biznesu. Concordia powstała w wyremontowanej i przebudowanej kamienicy na Wyspie Słodowej 7.
Walory budynku doceniono w lutym 2021 r. w prestiżowym konkursie architektonicznym ArchDaily: Concordia Design Wrocław z nagrodą „Building of the Year”. Wyjątkowa inwestycja na świecie.