Druga połowa grudnia to ostatni moment, żeby zamówić coś dobrego na wigilijny stół. Restauracje i bary pracują pełną parą. We Wrocławiu mamy wiele miejsc, oferujących gotowe dania świąteczne, które potem można odebrać w umówionym terminie lub poprosić o ich dowóz do domu. Przedstawiamy kilka takich punktów.
Zupa & Drugie – barszcz, uszka, pierogi i krokiety
Klasyczny zestaw świątecznych potraw przygotowała restauracja Zupa & Drugie z ul. Damrota 33B. Można je tam zamawiać do wtorku (21 grudnia). Zamówienie złożymy osobiście albo pod numerem telefonu 518 969 779.
W restauracji Zupa&Drugie ciągle można zamówić jedzenie na święta
Restauracja ma też swoją stronę na Facebooku i Instagramie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę jej nazwę. W świątecznej ofercie m.in.:
- barszcz czysty na naturalnym zakwasie (24 zł/0,9 l)
- grzybowa z podgrzybków i warzyw korzennych (36 zł/0,9 l)
- zupa rybna (46 zł/0,9 l)
- krokiety, m.in. z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (od 8 do 9 zł/szt.)
- karp smażony dzwonki (59 zł/kg)
- dorsz zapiekany z warzywami (67 zł/kg)
- łosoś grillowany na szpinaku (85 zł/kg)
- ryba po grecku (45 zł/kg)
- śledź w śmietanie z jabłkiem i korniszonem (49 zł/kg)
- postna kapusta z grzybami (40 zł/kg)
w kontakcie – świąteczna uczta dla wegan
Wśród wielu wrocławskich barów i restauracji swoje ulubione świąteczne dania mogą zamówić też wegetarianie i weganie. Odwiedziliśmy jedno z takich miejsc. To restauracja w kontakcie, przy ul. Polaka 12/1B. Dania można zamawiać jeszcze w przedświątecznym tygodniu.
Weganie mogą zamawiać świąteczne potrawy m.in. w restauracji w kontakcie
Zrobimy to osobiście w restauracji, na stronie internetowej w kontakcie albo pod numerem telefonu: 789 386 895. Następnie jedzenie można odebrać osobiście do 23 grudnia, od godz. 9.00 do 20.00, i 24 grudnia, od godz. 9.00 do 12.00. W obszernym świątecznym menu znajdziemy takie wegańskie potrawy, jak:
- seleryba po grecku
- pasztet z fasoli w foremce
- boczniaki jak śledzie
- zimowa sałatka z kalafiora
- zakwas z buraków pana Sznajdera
- kutia z kaszą perłową
- konfitura z pomarańczy z imbirem
- praliny z ciecierzycy w czekoladzie z kakao, lawendą i orzechami
- chałwa słonecznikowo-piernikowa z pomarańczą
Piekarnie Hert – od sernika babuni do czekoladowej baby
Dla miłośników świątecznych tortów i ciast dobrą ofertę przygotowała m.in. sieć piekarni Hert. Zamówienia można zgłaszać jeszcze do wtorku (21 grudnia) w sieci sklepów na terenie całego miasta. Jeśli chcecie znaleźć piekarnię w swojej okolicy musicie wejść na stronę internetową piekarni Hert. W ofercie znajdziemy m.in. takie smakołyki, jak:
- sernik babuni (32,90 zł/kg)
- makowiec (32,90 zł/kg)
- baba czekoladowa (28,90 zł/kg)
- ciasto latte (28,90 zł/kg)
- bogacz (33,90 zł/kg)
- ciasto z galaretką (28,90 zł/kg)
- ciasto piernikowe (35,90 zł/kg)
- kremówki (3,69 zł/szt.)
- babeczka budyniowa (3,79 zł/szt.)
Czerwona Cebula – klasyka polskiej kuchni
Klasyczne, świąteczne potrawy kuchni polskiej przygotowała również restauracja Czerwona Cebula, która znajduje się przy al. Kromera 2 (tuż obok mostów Warszawskich). Dania cały czas można zamawiać osobiście w lokalu oraz pod numerem tel. 501 778 784 lub pod na stronie restauracji. W świątecznej ofercie m.in.:
- pierogi ruskie (50 zł/kg – 25 szt.)
- pierogi z kapustą i grzybami (55 zł/kg – 25 szt.)
- pielmieni (55 zł/kg – ok. 55 szt.)
- uszka z grzybami (90 zł/kg – 90 szt.)
- krokiety z kapustą i grzybami (8 zł za sztukę)
- sałatka jarzynowa (40 zł/kg)
- ryba po grecku (70 zł/kg)
- śledź ze śmietaną, jabłkiem i koperkiem (48 zł/kg)
- chleb własnego wypieku z ziarnami (25 zł za sztukę)
Oprócz wymienionych restauracji i piekarni, we Wrocławiu mamy też oczywiście wiele innych miejsc, gdzie ciągle można zamówić świąteczne potrawy. Aż dziesięć z nich znajdziemy pod adresem www.zamownaswieta.pl. Wśród wymienionych są: Zajazd Głowaczówka, Dwór Polski, Wiesz Co Jesz, Forum Kulinarne, Alyki Restauracja, Kotlet Schabowy, American Dream, Jatki 2.0 Food&Culture, Restauracja Szczere Pole czy Kapitan Cook.