Politechnika: Nagrodzony projekt schroniska nad Wielkim Stawem

Komfortowe schronisko górskie o podwyższonym standardzie, zapewniające wyjątkowe widoki, ale samo minimalnie ingerujące w charakter miejsca zaprojektował Kamil Szymański, absolwent Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

  • Projekt schroniska nad Wielkim Stawem, fot. Kamil Szymański

    Projekt schroniska nad Wielkim Stawem, fot. Kamil Szymański

  • Kamil Szymański, fot. archiwum prywatne

    Kamil Szymański, fot. archiwum prywatne

  • Projekt schroniska nad Wielkim Stawem, fot. Kamil Szymański

    Projekt schroniska nad Wielkim Stawem, fot. Kamil Szymański


Kamil Szymański przygotował projekt koncepcyjny Schroniska im. Księcia Henryka nad Wielkim Stawem w Karkonoszach. Pomysł Szymańskiego, zarazem temat jego pracy dyplomowej zrealizowanej pod opieką dr. inż. arch. Andrzeja Sobolewskiego, został nagrodzony przez branżowy portal „Architektura i Biznes”. Jury doceniło szacunek do górskiego krajobrazu oraz odważną i nowoczesną koncepcję pozwalającą na bliski kontakt z przyrodą.

Autor projektu założył powstanie w Karkonoszach schroniska o podwyższonym standardzie, jakiego w tym rejonie jeszcze nie ma.

– Niedobór infrastruktury w obecnych schroniskach jest widoczny na każdym kroku, zarówno podczas rezerwacji noclegu, jak i w kolejce po ciepły posiłek – mówi młody architekt.

Szymański wybrał miejsce, gdzie przed wojną funkcjonowało schronisko im. Księcia Henryka (Prinz-Heinrich-Baude) na północno-wschodnim zboczu Smogorni, nad Kotłem Wielkiego Stawu. Taka lokalizacja gwarantowała niezwykłe widoki.

Szwajcarski wzór

Inspiracją dla projektanta były m.in schronisko Moiry Hut w Szwajcarii czy włoskie muzeum projektu Zahy Hadid – Messner Mountain Museum Corones.

Kamil Szymański: – Najważniejszy był dla mnie szacunek dla przyrody. Obiekt ma być jej częścią, integralnym elementem, który będzie w jak najmniejszym stopniu odciągał uwagę od gór, czyli tego, co najważniejsze. Będąc jedynym fragmentem krajobrazu, którego nie stworzyła natura, może przez wprowadzenie kontrastu podnieść jej znaczenie i uwydatnić walory. Równocześnie schronisko musi wykorzystać potencjał widokowy lokalizacji nad Wielkim Stawem, na górskim zboczu.

W budynku zaplanował 104 miejsca noclegowe oraz przechowalnię sprzętu narciarskiego z suszarnią i miejscem do przeprowadzania drobnych napraw, restaurację i saunę.

Na pracę można do 19 lutego zagłosować w internetowym plebiscycie na Nagrodę Publiczności serwisu Architektura i Biznes.

fot. Kamil Szymański

Pwr/w



Zgłoś uwagę