Najlepsze danie prowansalskie robi szef kuchni Przystani

Każdego roku w marcu ambasadorowie Francji na całym świecie organizują Goût de/Good France – wydarzenie, propagujące kuchnię francuską. W tym roku to region Prowansji był „bohaterem” konkursu. Przystąpił do niego także Karol Sankowski, szef kuchni wrocławskich restauracji Przystań – Marina. Jego przepis na fileta z barweny okazał się najlepszy. 


Dotychczas w Goût de/Good France wzięło udział tysiące restauracji w kilkudziesięciu krajach, w tym ponad sto trzydzieści z Polski. Tym bardziej cieszy fakt, że tegoroczna pierwsza nagroda w polskiej edycji konkursu przypadła wrocławianinowi.

Karol Sankowski stoi na czele kuchni w restauracjach Przystań i Marina. Odbył staż w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie, wcześniej współpracował z topowymi restauratorami w całej Polsce. Wiemy, że jest zakochany w gotowaniu, a w pracy, którą nazywa swoim „drugim domem”, ma też inne osiągnięcia – w 2018 został Szefem Roku Polski Zachodniej według „Przewodnika Gault & Millau”.

Poznaj zwycięski przepis Goût de/Good France 2019 – poleca Karol Sankowski

  • Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy.
  • Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie.
  • Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni.
  • Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.

Przepis na sos:

  • Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet.
  • Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę.
  • Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku.

Wszystko ładnie układamy na talerzu. Smacznego!



Zgłoś uwagę