Dotychczas w Goût de/Good France wzięło udział tysiące restauracji w kilkudziesięciu krajach, w tym ponad sto trzydzieści z Polski. Tym bardziej cieszy fakt, że tegoroczna pierwsza nagroda w polskiej edycji konkursu przypadła wrocławianinowi.
Karol Sankowski stoi na czele kuchni w restauracjach Przystań i Marina. Odbył staż w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie, wcześniej współpracował z topowymi restauratorami w całej Polsce. Wiemy, że jest zakochany w gotowaniu, a w pracy, którą nazywa swoim „drugim domem”, ma też inne osiągnięcia – w 2018 został Szefem Roku Polski Zachodniej według „Przewodnika Gault & Millau”.
Poznaj zwycięski przepis Goût de/Good France 2019 – poleca Karol Sankowski
- Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy.
- Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie.
- Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni.
- Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.
Przepis na sos:
- Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet.
- Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę.
- Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku.
Wszystko ładnie układamy na talerzu. Smacznego!