wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

19°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 00:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Wrocławskie restauracje polecają na walentynki

Wrocławskie restauracje polecają na walentynki

Data publikacji: Autor:

Na walentynkowy weekend wiele wrocławskich lokali gastronomicznych przygotowało specjalne menu. Warto więc po miłym spacerze albo innym wydarzeniu wstąpić na romantyczną kolację dla dwojga przy muzyce i świecach. Mamy dla Was kilka podpowiedzi – gdzie mają dla zakochanych coś specjalnego i ile to kosztuje.

Reklama

Restauracja hotelu HP PARK PLAZA

 ul. Drobnera 11-13

Romantyczna kolacja we dwoje za 100 zł/os. Przy świecach i muzyce

Na powitanie: koktajl Kir Royal (wino musujące z crème de cassis)

Zakąski zimne (do wyboru):

  • Mus z wędzonego suma na sałacie ze szparagami
  • Filet z kaczki sous-vide na sałatce z selerem naciowym i jabłkiem

Danie główne (do wyboru):

  • Filet z sandacza w sosie z raków i kopru włoskiego, ryż i warzywa grillowane
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie z wina białego i borowików, krokiety ziemniaczane, warzywa grillowane

Deser (do wyboru):

  • Mus z białej czekolady na biszkopcie orzechowym z delikatnym musem malinowym
  • Finezja czekoladowo-pistacjowa z musem z rokitnika

Napoje/ bez ograniczeń

  • Kawa, herbata, wybór soków, woda mineralna z mięta i cytryną
  • Butelka wina wytrawnego – białe lub czerwone

Restauracja Patio

ul. Kiełbaśnicza 24

Specjalne menu na kolację walentynkową bazuje na różnorodnych produktach najwyższej jakości, z których niektóre uważane są powszechnie za afrodyzjaki.

Przystawka – 25 zł

  • Pescaccio z dzikiego łososia, podawane z guacamole, kaparami, marynowanym imbirem i kremem wasabi na mieszance ziół i sałat

Danie główne – 60 zł

  • Befsztyk z grillowanymi małżami Świętego Jakuba, Foie Gras, trufle, pure z topinambura z oliwą rzepakową tłoczoną na zimno, pieczony korzeń pietruszki   

Deser – 15 zł

  • Jogurt grecki z nasionami chia, maliny, miód, orzechy, płatki jaglane, gorzka czekolada, chili, oliwa truflowa  

Napoje i alkohole stanowią koszt dodatkowy

Tumskie Walentynki Piekło vs. Niebo!

Przez cały walentynkowy weekend w Hotelu Tumskim, Karczmie Młyńskiej i na Barce Tumskiej 

Kolacja 7 Grzechów Głównych – 129 zł/os.

  1. Pycha: Ostryga z pianką cytrynowa, grzanka bazyliowa
  2. Chciwość: Terina z kurczaka, orzechy, vinaigrette truskawkowy, ogórek zielony, rukola
  3. Nieczystość: Kaczka confit, karmelizowana gruszka, ser kozi
  4. Zazdrość: Krem z cukinii, biała czekolada
  5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu: Sorbet truskawkowy, Prosecco
  6. Gniew: Dorsz, puree z zielonego groszku, gratin selerowe, sos rakowy
  7. Lenistwo: Torcik bezowy z mascarpone
  • Dodatkowo: Eliksir Miłość – Powitalny Aperitif
  • Butelka wina na parę

Restauracja Akropol

pl. Solny 18/19

Menu walentynkowe „Miłość w każdym kęsie”

Przystawki:

  • Świeża ostryga z salsą z imbiru i świeżej kolendry z lampką szampana – 19 zł
  • Wieżyczka ze świeżego jabłka, buraka marynowanego z musem chrzanowym – 17 zł
  • Rostbef wędzony dymem wiśniowym z soczystym mango i dresingiem balsamiczno-malinowym –24 zł

Zupa:

  • Krem z zielonego groszku z miłosnym ziółkiem lubczyku i cynamonu – 15 zł

Dania główne:

  • Stek z polędwicy wołowej grillowany na lawie, podawany z purée z ziemniaka i karczochów z sosem demi glace i marynowaną cebulką – 73 zł
  • Całe krewetki duszone w białym winie na imbirowym risotto z dodatkiem kolendry i młodego szpinaku – 55 zł
  • Łosoś sous-vide z kaszą bulgur ze świeżym szpinakiem i porem w towarzystwie purpurowego granatu – 39 zł

Deser:  

  • Świeże truskawki na puddingu chia z kokosowym mlekiem – 17 zł

Koktajle:

  • Mojito truskawkowe – 19 zł
  • Mojito brzoskwiniowe –19 zł
  • Mojito kiwi – 19 zł

Restauracja Grape

ul. Parkowa 8

Romantyczna kolacja walentynkowa – 160 zł/os.

  • Ravioli z żółtkiem, palone masło, piana parmezanowa
  • Krem z topinambura, palona skorzonera, korzeń trybuli 
  • Sorbet z derenia, granita z jabłek
  • Dorsz w popiele, sabayone szczypiorkowe, fermentowane rzodkiewki
  • Ciastko z gorzkiej czekolady, strzelający cukier, słone krówki

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama