Restauracja hotelu HP PARK PLAZA
ul. Drobnera 11-13
Romantyczna kolacja we dwoje za 100 zł/os. Przy świecach i muzyce
Na powitanie: koktajl Kir Royal (wino musujące z crème de cassis)
Zakąski zimne (do wyboru):
- Mus z wędzonego suma na sałacie ze szparagami
- Filet z kaczki sous-vide na sałatce z selerem naciowym i jabłkiem
Danie główne (do wyboru):
- Filet z sandacza w sosie z raków i kopru włoskiego, ryż i warzywa grillowane
- Polędwiczka wieprzowa w sosie z wina białego i borowików, krokiety ziemniaczane, warzywa grillowane
Deser (do wyboru):
- Mus z białej czekolady na biszkopcie orzechowym z delikatnym musem malinowym
- Finezja czekoladowo-pistacjowa z musem z rokitnika
Napoje/ bez ograniczeń
- Kawa, herbata, wybór soków, woda mineralna z mięta i cytryną
- Butelka wina wytrawnego – białe lub czerwone
Restauracja Patio
ul. Kiełbaśnicza 24
Specjalne menu na kolację walentynkową bazuje na różnorodnych produktach najwyższej jakości, z których niektóre uważane są powszechnie za afrodyzjaki.
Przystawka – 25 zł
- Pescaccio z dzikiego łososia, podawane z guacamole, kaparami, marynowanym imbirem i kremem wasabi na mieszance ziół i sałat
Danie główne – 60 zł
- Befsztyk z grillowanymi małżami Świętego Jakuba, Foie Gras, trufle, pure z topinambura z oliwą rzepakową tłoczoną na zimno, pieczony korzeń pietruszki
Deser – 15 zł
- Jogurt grecki z nasionami chia, maliny, miód, orzechy, płatki jaglane, gorzka czekolada, chili, oliwa truflowa
Napoje i alkohole stanowią koszt dodatkowy
Tumskie Walentynki Piekło vs. Niebo!
Przez cały walentynkowy weekend w Hotelu Tumskim, Karczmie Młyńskiej i na Barce Tumskiej
Kolacja 7 Grzechów Głównych – 129 zł/os.
- Pycha: Ostryga z pianką cytrynowa, grzanka bazyliowa
- Chciwość: Terina z kurczaka, orzechy, vinaigrette truskawkowy, ogórek zielony, rukola
- Nieczystość: Kaczka confit, karmelizowana gruszka, ser kozi
- Zazdrość: Krem z cukinii, biała czekolada
- Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu: Sorbet truskawkowy, Prosecco
- Gniew: Dorsz, puree z zielonego groszku, gratin selerowe, sos rakowy
- Lenistwo: Torcik bezowy z mascarpone
- Dodatkowo: Eliksir Miłość – Powitalny Aperitif
- Butelka wina na parę
Restauracja Akropol
pl. Solny 18/19
Menu walentynkowe „Miłość w każdym kęsie”
Przystawki:
- Świeża ostryga z salsą z imbiru i świeżej kolendry z lampką szampana – 19 zł
- Wieżyczka ze świeżego jabłka, buraka marynowanego z musem chrzanowym – 17 zł
- Rostbef wędzony dymem wiśniowym z soczystym mango i dresingiem balsamiczno-malinowym –24 zł
Zupa:
- Krem z zielonego groszku z miłosnym ziółkiem lubczyku i cynamonu – 15 zł
Dania główne:
- Stek z polędwicy wołowej grillowany na lawie, podawany z purée z ziemniaka i karczochów z sosem demi glace i marynowaną cebulką – 73 zł
- Całe krewetki duszone w białym winie na imbirowym risotto z dodatkiem kolendry i młodego szpinaku – 55 zł
- Łosoś sous-vide z kaszą bulgur ze świeżym szpinakiem i porem w towarzystwie purpurowego granatu – 39 zł
Deser:
- Świeże truskawki na puddingu chia z kokosowym mlekiem – 17 zł
Koktajle:
- Mojito truskawkowe – 19 zł
- Mojito brzoskwiniowe –19 zł
- Mojito kiwi – 19 zł
Restauracja Grape
ul. Parkowa 8
Romantyczna kolacja walentynkowa – 160 zł/os.
- Ravioli z żółtkiem, palone masło, piana parmezanowa
- Krem z topinambura, palona skorzonera, korzeń trybuli
- Sorbet z derenia, granita z jabłek
- Dorsz w popiele, sabayone szczypiorkowe, fermentowane rzodkiewki
- Ciastko z gorzkiej czekolady, strzelający cukier, słone krówki