Domowe uszka z grzybami
- 50 gramów grzybów leśnych,
- 1 kg pieczarek,
- 200 gramów cebuli,
- 50 gramów masła,
- sól, pieprz
- Grzyby leśne obgotowujemy w małej ilości osolonej wody. Wyjmujemy z wywaru, który zachowujemy, i siekamy drobno.
- Obieramy cebulę i drobno siekamy. Pieczarki myjemy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z grzybami leśnymi i cebulą.
- Dolewamy trochę wywaru z grzybów leśnych (najlepiej przecedzić go przez gazę, by nic w zębach nie skrzypiało przy jedzeniu) i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze chwilę i studzimy.
- 3 szklani mąki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka gorącej wody,
- szczypta soli
- Składniki łączymy na stolnicy – w mąkę wbijamy jajko, solimy, podlewamy wodą i zagniatamy luźne ciasto. Rozwałkowujemy na jakieś 4 mm grubości, kroimy w paski, a potem te dzielimy na kwadraty.
- Na środek każdego kwadratu dajemy łyżeczkę farszu, składamy kwadrat na pół, by powstał trójkąt, zalepiamy brzegi, tak by nie dostał się między nie farsz, dwa przeciwległe rogi trójkąta łączymy ze sobą, tak jakby trójkąt podawał sobie ręce i uszko gotowe.
- Wrzucamy uszka na osolony wrzątek, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną. Wyławiamy je łyżką cedzakową i studzimy. Ugotowane uszka przechowujemy w lodówce, można je też zamrozić. By nie posklejały się, trzeba je polać tłuszczem przed przechowywaniem.