Organizatorzy zapowiadają dwudaniową kolację, choć, rzecz jasna, w przenośni, bo będzie to seans filmu połączony ze spotkaniem z ciekawymi postaciami sceny kulinarnej.
O wspanialej kuchni na ekranie – seans i spotkanie
Już we wtorek 23 września w Kinie Nowe Horyzonty publiczność obejrzy ceniony przez smakoszy film „Julie i Julia” Nory Ephron, opowieść o Julii Child, legendarnej autorce książek i programów kulinarnych poświęconych francuskiej kuchni.
Swoim nowatorskim podejściem, otwartością i konsekwencją nie tylko odczarowała pojęcie trudnej francuskiej kuchni, ale też wyedukowała kolejne pokolenia szefów kuchni i pasjonatów dobrych smaków.
Po filmie o postaci Julii Child i jej pomysłach kulinarnych, ale też o kulturze kulinarnej, sile osobowości w gastronomii i miejscu kobiet w tej historii porozmawiają dwie wyjątkowe kobiety.
Małgorzata Karkocha-Jakubowska jest szefową kuchni restauracji Ida Kuchnia i Wino (w tym roku IDA została wyróżniona plakietką Bib Gourmand od Przewodnika Michelin), natomiast Daga Furmanek-Lorenc to połowa projektu brzuchotwórcy.
Zaplanowano też dyskusję, zarówno dla tych, którzy kochają kino i tych, którzy kochają jedzenie (lub jedno i drugie).
Przez żołądek do sedna – bilety na seans 23.09
Na seans 23 września można wybrać się o godz. 18.30. Bilety kosztują 29 zł (dla Przyjaciół Kina Nowe Horyzonty kosztują 26 zł). Kupimy w kasie Nowych Horyzontów lub online.