Ceremonię wręczenia plakiet Michelin dla najlepszych restauratorów w Polsce poprowadził konferansjer Conrado Moreno.
Plakiety wręczali gościom Piotr Borys, wiceminister sportu i turystyki, Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce oraz przedstawiciele władz nagrodzonych miast. Wrocław reprezentował Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia.
Historyczna chwila – Wrocław w przewodniku Michelin
– To niezwykłe wyróżnienie jest nie tylko symbolem doskonałości kulinarnej, ale także dowodem na to, jak szybko rozwija się gastronomia w naszym kraju i jak wiele kryje talentów – podkreślał Maciej Dobrzyniecki.
Dodał, że restauracje, które odebrały plakietki nie tylko serwują świetne dania, ale także opowiadają nasze historie, sięgają do tradycji, wykorzystują lokalne składniki i łączą je z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
A każda z wyróżnionych restauracji to efekt nie tylko umiejętności i kreatywności szefa kuchni, ale również pasji, ciężkiej pracy i zaangażowania całych zespołów restauracyjnych.
– To wy jesteście ambasadorami Polski na światowej scenie – zaznaczył prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.
Podkreślał, jak historyczny mamy rekord premier nowych restauracji w 2025 roku, kiedy do rodziny przewodnika Michelin dołączył Wrocław.
– Wrocław, wprowadzając 22 restauracje, zapisał się na stałe w globalnych kartach historii przewodnika Michelin. Niech polskie talerze wciąż będą pełne smaku, pasji, kreatywności, a co najważniejsze waszych osobowości – zwrócił się do szefów kuchni.
Polska gastronomia – magnesem dla turystów
Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, opowiadając o plakietka Michelin przyznanym polskim, restauracjom mówił o wielkim wyróżnieniu i zobowiązaniu.
– To kolejna edycja, kiedy wspieramy to, co najlepsze w obszarze polskiej gastronomii. To dzięki wyróżnionym plakietkom Michelin wszyscy turyści, którzy odwiedzają nasz kraj zaznaczają najwyższe noty, jeżeli chodzi o odczucia, smaki, po historię, którą tu spotykamy. Tego nie da wyrazić się żadną kampanią, ani wielką reklamą.
Wiceminister sportu i turystyki Piotr Borys podkreślał, że fakt, że 22 restauracje wrocławskie dołączają do przewodnika Michelin to wielka duma i moment przełomowy.
– Kiedy powadzimy badania wśród turystów, którzy po raz pierwszy przyjechali do Polski mówią, że jesteśmy nowoczesnym, bezpiecznym krajem uśmiechniętych ludzi i mamy znakomite kulinaria. To jest nasza identyfikacja, którą się szczycimy – mówił Piotr Borys.
– Chcemy, aby Polska rozwijała się, a polska gastronomia była tym magnesem, który przyciągnie jeszcze więcej turystów, ale też zadowoli nas wszystkich – dodał wiceminister sportu i turystyki gratulując też trzem szefowym wrocławskich restauracji, które wyróżniono Bib Gourmand.
Wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur mówił, że właśnie piszemy nowy rozdział kulinarnej historii, która, po raz kolejny, zaznacza Wrocław na mapie jakości, smaku, kulinarnej podróży, jaką odbywamy razem.
– Wrocław to mikrokosmos, jak pisał historyk Norman Davies, i również nasza kuchnia to mikrokosmos. Przez wieki znajdowaliśmy tu smaki praskie, wiedeńskie, budapesztańskie, berlińskie, później warszawskie, poznańskie, wileńskie, lwowskie, wszystko się mieszało. Jesteśmy dumni, że restauratorom udało się wypracować unikalność, innowacyjność – podkreślał Jakub Mazur.
I dodał, że podczas ceremonii Wrocław jest nagradzany z innymi miastami.
– My jesteśmy świeżym nabytkiem w przewodniku Michelin, ale jednocześnie mamy tę samą ambicję, chcemy uczyć się od naszych koleżanek i za rok być wyżej w jakości – mówił.
Restauracje z jedną gwiazdką Michelin w Polsce
- Arco by Paco Pérez w Gdańsku
- Giewont w Kościelisku
- hub.praga w Warszawie (nagrodzona po raz pierwszy!)
- Muga w Poznaniu
- NUTA w Warszawie
- Rozbrat 20 w Warszawie
Restauracje z wyróżnieniem Bib Gourmand
We Wrocławiu wyróżnienie Bib Gourmand (dla restauracji mających najlepszy stosunek jakości do ceny) to trzy miejsca, a łącznie – w całej Polsce – aż 21 restauracji!
- BABA we Wrocławiu (wyróżniona po raz pierwszy)
- IDA Kuchnia i wino we Wrocławiu (wyróżniona po raz pierwszy)
- Tarasowa (wyróżniona po raz pierwszy)
Wyróżnienie Bib Gourmand w Polsce
- Ceviche Bar w Warszawie
- Fromażeria w Poznaniu
- Folga w Krakowie
- Hewelke w Gdańsku
- Kieliszki na Próżnej w Warszawie
- Koneser Grill w Warszawie
- kontakt w Warszawie
- Le Braci w Warszawie
- MOLÁM w Krakowie
- NOAH w Krakowie (wyróżniona tytułem po raz pierwszy)
- Posto w Poznaniu (wyróżniona tytułem po raz pierwszy)
- SPOT. w Poznaniu
- Stary Niedźwiedź w Zakopanem (wyróżniona tytułem po raz pierwszy)
- Treinta y Très w Gdańsku
- TU.REStAURANT w Poznaniu
- Vinissimo w Sopocie
- Wyraj w Warszawie (wyróżniona tytułem po raz pierwszy)
- 1911 Restauracja w Sopocie.
Restauracje z rekomendacją Michelin
Rekomendacje Michelin we Wrocławiu
- Acquario (ul. H. Modrzejewskiej 2, w Hotelu Monopol), szef kuchni: Mariusz Kozak
- Campo (ul. Podwale 83 w budynku OVO), szef kuchni: Wojciech Janowicz
- dinette (ul. Świdnicka 40, w DH Renoma), szef kuchni: Kamil Stefanów
- Gustaw (ul. Piotra Skargi 18a, w Bastionie Sakwowym), szef kuchni: Kacper Sawoń
- Korill180 (ul. Krakowska 180), szef kuchni: Paul Darwin B. Pablo
- La Maddalena (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Paweł Kaszubski
- Lwia Brama² (ul. Katedralna 9), szef kuchni: Damian Bildź
- Martim (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Evandro Guisard
- Mercado Tapas Bistro (ul. Bogusławskiego 15), szef kuchni: Jakub Kramarz
- Między Mostami (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik
- Młoda Polska (pl. Solny 4), szefowa kuchni: Beata Śniechowska
- Monopol (ul. H. Modrzejewskiej 2), szef kuchni: Mariusz Kozak
- Most (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik
- Nafta Neo Bistro (ul. Krakowska 180), szefowa kuchni: Michelle Średnicki
- OKWineBar (ul. Księcia Witolda 1), szef kuchni: Daniel Pardo
- Przystań & Marina (Księcia Witolda 2), szef kuchni: Karol Sankowski
- Warsztat Food & Garden (ul. Niedźwiedzia 5), szefowa kuchni: Justyna Słupska-Kartaczowska
- Wierzbowa 15 (w Hotelu Altus Palace), szef kuchni: Yassin Bugajny
- Wrocławska (Szewska 59/60), szef kuchni: Konrad Latawiec
Rekomendacje Michelin w Krakowie
- Amarylis
- Artesse
- Bufet KRK (rekomendowany po raz pierwszy)
- Copernicus
- Euskadi (rekomendowany po raz pierwszy)
- Farina
- Filipa 18
- Fiorentina
- Hana Sushi
- Hankki (rekomendowany po raz pierwszy)
- Karakter
- Kogel Mogel
- Kropka.
- Mazi
- Nami Beef and Reef
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak
- Pod Nosem
- Pod Różą
- Vamos! (rekomendowany po raz pierwszy)
Rekomendacje Michelin w Poznaniu
- A nóż widelec
- Cucina
- Delicja
- Marino Bistrot
- NOOKS
- Papavero
- PASODOBRE
- Port Sołacz
- The Time
- Zen On
- Nare Sushi - Skórzewo (rekomendowany po raz pierwszy)
Rekomendacje Michelin w Trójmieście
- Luneta & Lorneta Bistro Club, Ciekocinko
- Eliksir, Gdańsk
- Fino, Gdańsk
- Mercato, Gdańsk
- Niesztuka, Gdańsk
- Piwna47, Gdańsk
- Ritz, Gdańsk
- Sztuczka, Gdańsk (rekomendowany po raz pierwszy)
- True, Gdańsk
- Tygle, Gdańsk
- Butchery & Wine, Gdynia
- Oberża 86, Gdynia
- Café Xander, Sopot
- Fisherman, Sopot
- L'Entre Villes, Sopot
- Petit Paris, Sopot (rekomendowany po raz pierwszy)
- Restauracja Solmarina, Wiślinka
Rekomendacje Michelin w Warszawie
- alewino
- Bez Gwiazdek
- Butchery & Wine
- Dyletanci
- Epoka
- Europejski Grill
- La Luce (rekomendowany po raz pierwszy)
- Muzealna
- Nolita
- Noriko Omakase
- Rusiko (rekomendowany po raz pierwszy)
- The Farm
- Tuna
- Źródło.