Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują
Projekt „Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują” realizowano w tamtym roku w Przedszkolu nr 61 „Gajowickie Skrzaty”. Dedykowany był sześciolatkom z wrocławskich przedszkoli.
Przedszkole nr 61, przy ul. Gajowickiej na co dzień promuje zdrowe odżywianie u dzieci i uczy ich dobrych nawyków żywieniowych. Dzięki udziałowi w projekcie dzieci nauczyły się kiszenia warzyw i owoców, np. ogórków, kapusty, ale również bananów czy cytryn.
Warsztaty odbywały się raz w miesiącu. Samodzielne wykonanie własnych kiszonek i zabieranie ich później do domu sprawiało dzieciom ogromną radość.
Zachęcam do wykorzystania doświadczeń Przedszkola nr 61 i dołączenia się w nowym roku szkolnym do projektu "Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują", który w atmosferze zabawy uczy dzieci i rodziców kreatywnego i zdrowego podejścia do żywienia.Marcin Miedziński, zastępca dyrektora Wydziału Przedszkoli i Szkół Podstawowych w Departamencie Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia
Program został uruchomiony we współpracy z szefem kuchni i pracownikami restauracji AGAWA z parku Południowego.
Gotowe scenariusze do przeprowadzenia zajęć
Przedszkole udostępniło komplet materiałów edukacyjnych, w tym przepisów i scenariuszy zajęć na każdy miesiąc, z których można korzystać. Na stronie przedszkola znajduje się opis projektu, jego cel, a także galeria zdjęć z poszczególnych warsztatów.
Przykładowo, w październiku „Gajowickie Skrzaty” zachęcają do zorganizowania zajęć z kiszenia kapusty pekińskiej, w listopadzie - buraków, a w grudniu - bananów. Wystarczy pobrać plik z danym miesiącem, a ukażą się wszystkie szczegóły dotyczące przeprowadzenia lekcji.
Cel warsztatów z kiszenia warzyw i owoców
Dzieci, oprócz świetnej zabawy mogą nauczyć wielu rzeczy, wśród nich:
- dowiedzą się, że jedzenie warzyw służy zdrowiu,
- zapamiętają, że proces kiszenia zaczyna się od umycia rąk i produktów,
- nauczą się przygotowania do warsztatów - założenia fartuszka i czapki kucharskiej, przygotowania swojego stanowiska pracy, wyciągnięcia odpowiednich produktów,
- nauczą się uważnie słuchać i wykonywać polecenia nauczyciela, a także bawić się według określonych zasad, m.in. przygotowywać produkty do kiszenia czy wkładać warzywa do słoika,
- poznają zasady kiszenia, pojęcia solanki i tego jak powstaje.
Więcej informacji znajduje się na stronie przedszkola „Gajowickie Skrzaty”.