wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:52

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują i zachęcają do tego rówieśników [SZCZEGÓŁY]
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu: przedszkolaki podczas zajęć fermentowania fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciu: przedszkolaki podczas zajęć fermentowania

W zeszłym roku szkolnym, w Przedszkolu nr 61 we Wrocławiu pilotażowo realizowany był projekt „Gajowickie Skrzaty Zdrowo Fermentują”. Dzieci podczas warsztatów samodzielnie kisiły warzywa i owoce, zarówno te znane jak ogórki czy buraki, ale też banany. Dzięki nim nauczyły się procesu fermentacji, a także spędziły czas dobrze się bawiąc. Zachęcamy do udziału kolejne przedszkola! Zobaczcie szczegóły.

Reklama

Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują

Projekt „Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują” realizowano w tamtym roku w Przedszkolu nr 61 „Gajowickie Skrzaty”. Dedykowany był sześciolatkom z wrocławskich przedszkoli.

Przedszkole nr 61, przy ul. Gajowickiej na co dzień promuje zdrowe odżywianie u dzieci i uczy ich dobrych nawyków żywieniowych. Dzięki udziałowi w projekcie dzieci nauczyły się kiszenia warzyw i owoców, np. ogórków, kapusty, ale również bananów czy cytryn.

Warsztaty odbywały się raz w miesiącu. Samodzielne wykonanie własnych kiszonek i zabieranie ich później do domu sprawiało dzieciom ogromną radość.

Zachęcam do wykorzystania doświadczeń Przedszkola nr 61 i dołączenia się w nowym roku szkolnym do projektu "Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują", który w atmosferze zabawy uczy dzieci i rodziców kreatywnego i zdrowego podejścia do żywienia.
Marcin Miedziński, zastępca dyrektora Wydziału Przedszkoli i Szkół Podstawowych w Departamencie Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia

Program został uruchomiony we współpracy z szefem kuchni i pracownikami restauracji AGAWA z parku Południowego.

Gotowe scenariusze do przeprowadzenia zajęć

Przedszkole udostępniło komplet materiałów edukacyjnych, w tym przepisów i scenariuszy zajęć na każdy miesiąc, z których można korzystać. Na stronie przedszkola znajduje się opis projektu, jego cel, a także galeria zdjęć z poszczególnych warsztatów.

Przykładowo, w październiku „Gajowickie Skrzaty” zachęcają do zorganizowania zajęć z kiszenia kapusty pekińskiej, w listopadzie - buraków, a w grudniu - bananów. Wystarczy pobrać plik z danym miesiącem, a ukażą się wszystkie szczegóły dotyczące przeprowadzenia lekcji.

Cel warsztatów z kiszenia warzyw i owoców

Dzieci, oprócz świetnej zabawy mogą nauczyć wielu rzeczy, wśród nich:

  • dowiedzą się, że jedzenie warzyw służy zdrowiu,
  • zapamiętają, że proces kiszenia zaczyna się od umycia rąk i produktów, 
  • nauczą się przygotowania do warsztatów - założenia fartuszka i czapki kucharskiej, przygotowania swojego stanowiska pracy, wyciągnięcia odpowiednich produktów,
  • nauczą się uważnie słuchać i wykonywać polecenia nauczyciela, a także bawić się według określonych zasad, m.in. przygotowywać produkty do kiszenia czy wkładać warzywa do słoika,
  • poznają zasady kiszenia, pojęcia solanki i tego jak powstaje.

Więcej informacji znajduje się na stronie przedszkola „Gajowickie Skrzaty”.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl