wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 22:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Po ile kurki i jagody? Za dary lasu trzeba słono zapłacić. Oto ceny warzyw i owoców
Kliknij, aby powiększyć
Od lewej kurki z ceną 55 zł; uśmiechnięta sprzedawczyni na straganie w centrum Wrocławia, przed nią czereśnie; jagody w opakowaniu z ceną 15 zł Oleksandr Poliakovsky
Od lewej kurki z ceną 55 zł; uśmiechnięta sprzedawczyni na straganie w centrum Wrocławia, przed nią czereśnie; jagody w opakowaniu z ceną 15 zł

W sklepach pojawiło się już złoto lasu, czyli popularne kurki. Zaczął się też boom na jagody. Ceny darów lasu na początku sezonu mogą nieco szokować. Nie ma jednak powodu do paniki - na pewno z czasem będzie taniej. Przykład? Pod koniec maja za kurki w popularnym dyskoncie trzeba było zapłacić nawet 100 zł/kg. Dziś już ceny spadły. Mniej też zapłacimy za czereśnie i bób. Zobaczcie, ile w lipcu kosztują sezonowe warzywa i owoce.

Reklama

Sezonowe warzywa i owoce

Lato w pełni, dlatego możemy cieszyć się przepysznymi, sezonowymi warzywami i owocami. Właśnie zaczął się boom na dary lasu: kurki, jagody i jeżyny. Ich ceny na początku sezonu nie są niskie, ale jest też dobra wiadomość - tak jak w przypadku czereśni i truskawek - wkrótce zaczną spadać.

  • Warzywa sezonowe w lipcu: szparagi, kukurydza, pomidory, sałata, rukola, por, kalarepa, bób, szczaw, cukinia, rzodkiewka, szpinak, zielony groszek.
  • Owoce w lipcu: jagody, brzoskwinie, jabłka jeżyny, gruszki, melony, maliny, nektarynki, agrest, czereśnie, truskawki.

Ile kosztują kurki, czyli złoto lasu?

Jak podają na swojej stronie Lasy Państwowe, kurki, zwane też pieprznikami pospolitymi albo stągiewkami jadalnymi, pojawiły się już w naszych lasach, mimo słabej wilgotności ściółki i gleby. To jedne z najpopularniejszych grzybów jadalnych w Polsce, cenione ze względu na swoje walory smakowe i aromat. Chętnie wykorzystuje się je do sosów, zup, jako dodatek do mięs i innych potraw, np. pysznego risotto. Sezon na kurki zaczyna się w czerwcu i trwa nawet do listopada.

Warto też dodać, że te popularne i smaczne grzyby są bogatym źródłem beta-karotenu oraz witaminy B1. Kolejny atut? Kurki posiadają właściwości antybakteryjne. Słowem, warto je jeść.

Pod koniec maja, czyli na początku kurkowego sezonu, media donosiły, że za kilogram tych grzybów w popularnych marketach trzeba było zapłacić od 100 do nawet 140 zł/kg. Obecnie ceny nieco spadły. Na straganach we wrocławskiej Hali Targowej zapłacimy 55 zł za kilogram, ale są też droższe, z dopiskiem "polskie" - za 69 zł/kg. Dla porównania w Biedronce za 200 g kurek pod koniec ubiegłego tygodnia trzeba było zapłacić 17 zł (85 zł za kg!), ale pojawiła się też promocja - 9 zł/200 g.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Kurki w koszu. Sezon na te grzyby zaczyna się na przełomie czerwca i lipca pixabay.com/barbroforsberg
Kurki w koszu. Sezon na te grzyby zaczyna się na przełomie czerwca i lipca

Jeśli znacie się na grzybach, warto samemu wybrać się po nie do lasu. Portal grzyby.pl donosi, że na Dolnym Śląsku można już zbierać kurki.

Jagody - skarby lasu, pyszne i zdrowe. Jaka cena na początku sezonu?

Furorę robią też ostatnio jagody, a co za tym idzie - jagodzianki, które pojawiły się już w piekarniach i cukierniach we Wrocławiu (trzeba za nie zapłacić nawet 23 zł i więcej).

Jagody świetnie sprawdzą się także jako składnik ciast i innych deserów, dodatek do naleśników oraz soków i koktajli. Warto dodać, że owoce te są bardzo zdrowe i posiadają wiele właściwości odżywczych. To cenne źródło witamin - B1, C oraz K, a także składników mineralnych (mangan). Jagody są także bogate w błonnik i luteinę, która dobrze działa na nasz wzrok.

"Początek tegorocznego sezonu jagodowego był kiepski. Nadzieję na większe owoce dały opady deszczu, które przetoczyły się nad lasami w drugiej połowie czerwca. Teraz można napisać, że sezon jagodowy nareszcie rozkręca się na dobre. Dojrzałych owoców jest dużo więcej niż ostatnio. Powiększyły też swoją objętość" - napisał 5 lipca pan Paweł z powiatu oleśnickiego, użytkownik portalu grzyby.pl.

W piątek 7 lipca za kilogram jagód w Hali Targowej we Wrocławiu trzeba było zapłacić 39 zł. Nieco taniej jest w internecie. Tu najczęściej podawane są ceny za litr i wahają się od 19 do 25 zł (litr jagód waży około 0,60 kilograma). Zobaczcie w naszej galerii ceny warzyw i owoców w Hali Targowej oraz na stoiskach w centrum Wrocławia.

Lasy Państwowe ostrzegają: nie jedz jagód prosto z krzaka!

Owoce te pojawiły się już w naszych lasach. Lasy Państwowe ostrzegają jednak, żeby nie jeść ich prosto z krzaka, bo można nabawić się groźnej choroby - bąblowicy.

"Chcąc delektować się pysznymi i zdrowymi owocami leśnymi, nie zapomnijcie o umyciu ich przed zjedzeniem. Jeżeli zbieraliście je sami, to umyjcie również dłonie, ponieważ na nich także mogą znajdować się jaja pasożytów, które powodują niebezpieczną chorobę - bąblowice"
Lasy Państwowe

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl