wroclaw.pl Najnowsze wiadomości dla mieszkańców Wrocławia
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 9°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Nowa mieszkanka wrocławskiego zoo

fot. Zoo Wrocław

Eshe to najmłodsza samiczka kotika afrykańskiego, która jako czwarty szczeniak przyszła na świat we wrocławskim zoo. Pierwsza była urodzona pięć lat temu Zola, a dwa lata temu Ivy i Hugo.

Reklama

Kotiki afrykańskie to jedne z ulubieńców pracowników zoo i zwiedzających. Powodem jest ich urok oraz skłonność współpracy w kontakcie bezpośrednim. Dzięki temu, goście ogrodu zoologicznego mogą oglądać ciekawe, pokazowe karmienia z treningiem medycznym, a opiekunowie mogą utrzymać zwierzęta w świetnej kondycji fizycznej i psychicznej.

Eshe, nowa mieszkanka wrocławskiego zoo, przyszła na świat 17 czerwca jako potomstwo Nelsona i Nabi, jednak po drobnym wypadku przez kilka dni była pod opieką pracowników zoo. Na szczęście z jej zdrowiem jest wszystko w porządku.

– Zola przyjechała do nas w brzuchu matki i co ciekawe już kilka ogrodów dopytuje się o nią. Można więc powiedzieć, że powoli ustawia się do jej płetwy kolejka – mówi Paweł Borecki, opiekun kotików z wrocławskiego zoo.

Na razie maluch głównie karmi się mlekiem matki, śpi i bawi się z innymi członkami stada oraz opiekunami. Ma do swojej dyspozycji część zaplecza oraz mini-przedszkole, czyli okólnik, w którym znajduje się niewielki basen do nauki pływania, podest, a także liczne zabawki. Zwiedzający mogą ją na razie podziwiać z daleka, gdyż do stada dołączy dopiero wtedy, gdy nauczy się dobrze pływać. Zajmie jej to około 2 miesięcy.

Kotiki afrykańskie większość życia spędzają w wodzie

Kotiki afrykańskie (Arctocephalus pusillus pusillus), czyli uchatki karłowate, zamieszkują w środowisku naturalnym ląd oraz przybrzeżne wyspy południowo-zachodniej i południowej Afryki. Choć większą część życia spędzają w wodzie, to nie należą do wędrujących zwierząt. Ich zasięg obejmuje ok. 160 km, więc przemieszczają się głównie pomiędzy sąsiadującymi koloniami.

Przez większość roku kotiki żerują w oceanie, na ląd wychodzą tylko w okresie godów. Nie dziwi więc, że kotiki afrykańskie nurkują nawet do 200 m, a pojedyncze nurkowanie trwa do 9 minut!

źródło: Zoo Wrocław

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama