wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

13°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 01:30

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. TOP 9 restauracji we Wrocławiu, w których zjemy gęsinę z okazji imienin św. Marcina [ZOBACZ]

TOP 9 restauracji we Wrocławiu, w których zjemy gęsinę z okazji imienin św. Marcina [ZOBACZ]

Paulina Falkiewicz,

Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu: danie z gęsiną w restauracji Dinette fot. Restauracja Dinette
Na zdjęciu: danie z gęsiną w restauracji Dinette

Najlepsza gęsina na świętego Marcina! 11 listopada, to dzień, w którym nie tylko celebrujemy odzyskanie niepodległości, ale również obchodzimy imieniny św. Marcina. Z tej okazji na wielu stołach króluje gęsina. Sprawdziliśmy, w jakich restauracjach we Wrocławiu zjemy to wyjątkowe danie. Zobacz listę miejsc!

Reklama

TOP 9 miejsc, w których zjemy gęsinę 11 listopada

W tych restauracjach zjemy gęsinę z okazji Święta Marcina. Wśród nich:

  • Pod Papugami, ul. Sukiennice 9a – gęsinę zjemy od 11 do 13 listopada,
  • Restauracja Tarasowa, ul. Wystawowa 1 – gęsinę zjemy od 11 do 13 listopada, dania przygotuje Katarzyna Daniłowicz.
  • Dinette, ul. plac Teatralny 8 – gęsinę zjemy od 11 do 13 listopada, w menu m.in. aromatyczny bulion na gęsinie czy żołądki z jabłkiem i boczniakiem.
  • Zwycięska 9, ul. Zwycięska 9/23 – w menu m.in. aromatyczny gęsi rosół z pierożkami 
    czy sałatka z gęsiną, pieczoną kalarepą, rukwią wodną, pomidorem koktajlowym i maliną. Więcej informacji na facebooku.
  • Restauracja Aroma, ul. Szyszkowa 6 – skosztujecie tutaj m.in. pieczonej piersi z gęsi na karmelizowanych jabłkach z konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi kluseczkami.
  • Pochlebna, ul. Świętego Antoniego 15 – weekend z gęsiną zaczyna się już dzisiaj (tj. 10 listopada) od godz. 16:00 i będzie trwał do 13 listopada. W menu m.in. pierogi z gęsiną. Zobaczcie, co jeszcze!
  • OKWineBar Restauracja, ul. Księcia Witolda 1 – dania z gęsiny będą serwowane od 11 do 13 listopada, w karcie znajdziemy m.in. ravioli z gęsią lub gęsi pipek, czyli długo gotowane gęsie żołądki z cebulą i kwaśną śmietaną. Świętomarcińskie menu dostępne jest na facebooku restauracji.
  • Karczma Lwowska, ul. Rynek 4 – restauracja zaprasza na grillowaną pierś z polskiej gęsi owsianej podawanej na jabłuszkach słodzonych miodem. 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl