Gęsina na świętego Marcina. Gdzie we Wrocławiu?
W tych restauracjach zjemy gęsinę z okazji święta Marcina:
- Studio kulinarne „Polish your Cooking” w Dawnej Pralni Loft Design, ul. Krakowska 180 – odbywa się tu wydarzenie „Gęsino! Na Żar i Wino”. Ugotują dla Was szefowie kuchni z Fundacji Mniej Więcej. Na dwudaniową ucztę można przyjść 11 listopada (sobota) w godz. 16:00-24:00 i 12 listopada (niedziela) w godz. 13:00-18:00. Szczegóły tutaj.
- Karczma Lwowska, ul. Rynek 4 – w menu marynowana pierś z Polskiej Gęsi Owsianej na ogniu upieczona, podana na jabłuszkach słodzonych miodem z sosem malinowo-winnym w towarzystwie ziemniaków z grilla węglowego z przyprawami oraz klasyczną, domowo doprawioną modrą kapustą z żurawiną. Szczegóły tutaj.
- Piwnica Świdnicka, ul. Rynek Ratusz 1A – z okazji święta Marcina, Chef Marcin Korczak przygotuje dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. W menu m.in. carpaccio z gęsi oraz noga z gęsi konfitowana. Będzie można ich spróbować przez cały weekend od 10 do 12 listopada. Szczegóły tutaj.
- Pod Papugami, ul. Sukiennice 9a – od 9 listopada w restauracji będzie specjalna wkładka, a w niej: zupa - kwaśnica na gęsinie; przystawka: gofr ziemniaczano-serowy, z wątróbką z gęsi lub żołądki z gęsi; dania główne: pierogi z konfitowaną gęsiną, rolada z gęsi lub konfitowana noga z gęsi sos ciemny z cydrem.
- OKWineBar Restauracja, ul. Księcia Witolda 1 – gęsina będzie dostępna przez cały weekend od 10 do 12 listopada. Na gości czeka: udo z gęsi podawane z topinamburem, kapustą czerwoną, pasternakiem i sosem na bazie wędzonej wiśniówki; foie gras z gruszką, kruszonką pistacjową i sosem porto, a także kociołek gourmet z podrobami, kaszą i piklami. Nie zabraknie również rogali świętomarcińskich na deser.
- Pochlebna, ul. Świętego Antoniego 15 – menu z gęsiną będzie dostępne od 11 listopada do końca listopada, dodatkowo w karcie win pojawi się Wino Świętomarcińskie 2023 z Winnicy Czarna Stodoła. Szczegóły tutaj.
- Browar Prost, ul. Paprotna 4 – gęsinę w sosie śliwkowym z kopytkami z makiem i modrą kapustą zapieczoną w jabłku serwować będą do 12 listopada (z wyłączeniem dnia 11.11, w którym restauracja będzie nieczynna). Szczegóły tutaj.
- Restauracja Tarasowa, ul. Wystawowa 1 – w specjalnym menu (11 i 12 listopada) restauracja przygotowała m.in. gęsie pipki, luzowane udko z gęsi czy krokieciki z gęsiną. Będzie też tradycyjny deser na bazie białego maku i bakalii. Szczegóły tutaj.
Dania z gęsiny szykują dla Was również Dinette (plac Teatralny 8) oraz restauracja Zwycięska 9 – menu pojawi się wkrótce na ich facebooku.
A Wy gdzie jedliście dobrą gęsinę we Wrocławiu? Jakie miejsca polecacie? Napiszcie na adres redakcja(at)araw.pl, a my dodamy je do zestawienia.