wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Festiwal Pierogów Świata – w weekend czeka nas prawdziwa pierogowa uczta

Pierogi są znane i lubiane w wielu krajach na świecie. W każdym z nich są przygotowywane inaczej – w Polsce najpopularniejsze są pierogi ruskie – z serem i ziemniakami, a w Hiszpanii empanady, nadziewane mięsnym farszem i warzywami. Od 9 do 11 września spróbujesz ich oryginalne smaki podczas Festiwalu Pierogów Świata we Wrocławiu.

Reklama

Festiwal Pierogów Świata we Wrocławiu

Pierogi są znane i lubiane na całym świecie, a w każdym kraju przygotowuje się je inaczej. Mogą być nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami. Doprawiane na słodko i ostro. Gotowane, smażone lub pieczone, a także zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk – możliwości jest naprawdę wiele!

Od 9 do 11 września, na placu Nowy Targ zaplanowano Festiwal Pierogów Świata. To idealna okazja, by spróbować pierogów z różnych miejsc na świecie.

Wśród nich indyjskie samos, tybetańskie momo, chińskie bao, włoskie calzone, hiszpańskie empanady czy gruzińskie chinkali. Nie zabraknie również polskich, tradycyjnych pierogów ruskich lub z sezonowymi farszami.

  • 9 września (piątek), w godz. od 15.00 do 21.00
  • 10 września (sobota), w godz. od 12.00 do 21.00
  • 11 września (niedziela), w godz. od 12.00 do 18.00

Zobaczcie galerię zdjęć z pierwszego dnia Festiwalu Pierogów Świata we Wrocławiu.

Chinkali, momo czy baozi – czym się charakteryzują smaki świata

  • Tybetańskie momo – pierożki na parze, nadziewane mięsnym farszem (najczęściej z wieprzowiną lub kurczakiem), podawane z ostrym sosem sepen na bazie cebuli i papryczki chili
  • Gruzińskie chinkali – pierożki (kołduny) wypełnione są bulionem i farszem mięsnym, najczęściej wołowo-wieprzowym
  • Chińskie bao, inaczej baozi – pszenne bułeczki na parze, nadziewane farszem mięsnym lub warzywnym (np. z pastą fasolową), podaje się je z dodatkiem sosu sojowego i chili
  • Hiszpańskie empanady – charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, wypełnione są farszem z warzyw, owoców morza lub kiełbasy chorizo 
  • Indyjskie samos – przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub pieczonego w piekarniku. Wypełniony jest najczęściej farszem z jagnięciny lub warzywnym z ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy, groszku i kolendry. Przyprawiane na ostro
  • Włoskie calzone – czyli pizza w innym wydaniu - składana na pół i zawijana na kształt pieroga. Do środka możemy dodać wszystkie składniki, jakie chcemy. W tradycyjnym calzone znajduje się np. szynka parmeńska, ser mozzarella i sos pomidorowy

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama