Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Festiwal Pierogów Świata we Wrocławiu
Pierogi są znane i lubiane na całym świecie, a w każdym kraju przygotowuje się je inaczej. Mogą być nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami. Doprawiane na słodko i ostro. Gotowane, smażone lub pieczone, a także zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk – możliwości jest naprawdę wiele!
Od 9 do 11 września, na placu Nowy Targ zaplanowano Festiwal Pierogów Świata. To idealna okazja, by spróbować pierogów z różnych miejsc na świecie.
Wśród nich indyjskie samos, tybetańskie momo, chińskie bao, włoskie calzone, hiszpańskie empanady czy gruzińskie chinkali. Nie zabraknie również polskich, tradycyjnych pierogów ruskich lub z sezonowymi farszami.
- 9 września (piątek), w godz. od 15.00 do 21.00
- 10 września (sobota), w godz. od 12.00 do 21.00
- 11 września (niedziela), w godz. od 12.00 do 18.00
Zobaczcie galerię zdjęć z pierwszego dnia Festiwalu Pierogów Świata we Wrocławiu.
Chinkali, momo czy baozi – czym się charakteryzują smaki świata
- Tybetańskie momo – pierożki na parze, nadziewane mięsnym farszem (najczęściej z wieprzowiną lub kurczakiem), podawane z ostrym sosem sepen na bazie cebuli i papryczki chili
- Gruzińskie chinkali – pierożki (kołduny) wypełnione są bulionem i farszem mięsnym, najczęściej wołowo-wieprzowym
- Chińskie bao, inaczej baozi – pszenne bułeczki na parze, nadziewane farszem mięsnym lub warzywnym (np. z pastą fasolową), podaje się je z dodatkiem sosu sojowego i chili
- Hiszpańskie empanady – charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, wypełnione są farszem z warzyw, owoców morza lub kiełbasy chorizo
- Indyjskie samos – przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub pieczonego w piekarniku. Wypełniony jest najczęściej farszem z jagnięciny lub warzywnym z ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy, groszku i kolendry. Przyprawiane na ostro
- Włoskie calzone – czyli pizza w innym wydaniu - składana na pół i zawijana na kształt pieroga. Do środka możemy dodać wszystkie składniki, jakie chcemy. W tradycyjnym calzone znajduje się np. szynka parmeńska, ser mozzarella i sos pomidorowy