Akademia Gastro − „Pieniądze na start gastrobiznesu”
Poniedziałkowe (3 kwietnia) spotkanie będzie poświęcone różnym formom finansowania początkujących biznesów. Jak wiadomo, uzyskanie wsparcia finansowego na początku prowadzenia działalności gospodarczej nie jest łatwe − przedsiębiorca bez historii kredytowej jest niewiarygodnym partnerem dla banków.
W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele instytucji, które mają w swojej ofercie różne instrumenty wsparcia finansowego: bezzwrotne dotacje, nisko oprocentowane pożyczki w ramach pomocy de minimis (wsparcie publiczne, którego nie trzeba zgłaszać do komisji europejskiej), komercyjne kredyty na start (udostępniają je nieliczne banki). Porozmawiają z uczestnikami o środkach finansowych z UE oraz odpowiedzą na pytanie, czy da się zdobyć pieniądze na uruchomienie i rozwinięcie biznesu gastronomicznego ze zbiórek społecznościowych.
- Pieniądze na start gastrobiznesu, 3 kwietnia (poniedziałek), godz. 10:00-13:00.
- Miejsce spotkania: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35a.
Szczegółowy plan spotkania
- 10:00-10:05 – Przywitanie uczestników, agenda spotkania – Ewa Dziekańska (BRG UM Wrocławia),
- 10:05-10:45 – Dotacje na start i inne formy wsparcia osób wchodzących na rynek pracy – Arkadiusz Łukaszów (PUP Wrocław),
- 10:45- 11:25 – Pożyczki dla gastronomii – Anna Juszczak (Fundusz Regionu Wałbrzyskiego),
- 11:25-11:40 – Przerwa kawowa,
- 11:40-12:10 – Fundusze UE na start i rozwój biznesu – Joanna Pardela (PIFE),
- 12:10-12:40 – Kredyty na start biznesu – Marta Ośnicka (mfinanse.pl),
- 12:40-13:00 – Finansowanie społecznościowe (crowdfunding) w branży gastro - czy to możliwe? – dr Artur A. Trzebiński (UE Wrocław, Doradca ds. Ekonomicznych ZPF).
Wszystkie miejsca na to szkolenie są zajęte, ale organizatorzy dopuszczają możliwość dopisania się na listę osób z listy rezerwowej lub innych niezapisanych, które przyjdą do CRZ w dniu szkolenia (o ile okaże się, że osoby posiadające rezerwację na 3.04 jej nie odwołały i nie pojawiły się na spotkaniu).