wroclaw.pl strona główna Akademicki Wrocław – studia i uczelnie wyższe we Wrocławiu Akademicki Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 11:00

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Akademicki Wrocław
  3. WCA
  4. Miejski Program Wsparcia "MOZART"
  5. II edycja programu MOZART (2013/2014)
  6. dr inż. Joanna Chmielewska - Meli MElum: Cydr Meli Melum – smak i technologia

Pozytywne reakcje przedstawicieli branży alkoholowej oraz restauracyjnej skłoniły nas do podjęcia próby stworzenia wrocławskiej receptury cydru, wykorzystującej polskie i dolnośląskie odmiany jabłek.

Reklama

dr inż. Joanna ChmielewskaPolitechnika Wrocławska

COLLEGIUM WRATISLAVIENSE

O projekcie

Polska jest jednym z głównych producentów jabłek i soku jabłkowego na świecie. Zasoby Dolnego Śląska w tworzeniu produktu, który może stać się polską marką eksportową, nie powinny być pomijane. Przerwana tradycja produkcji cydru zmusza do poszukiwania odpowiednich odmian owoców i zapewnienia właściwego przebiegu procesu technologicznego, tak, aby uzyskać wysublimowany trunek w warunkach produkcji przemysłowej.

Zaproponowane zadanie badawcze wpisuje się w tematykę treści programowych realizowanych na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Propagowanie zdrowego stylu życia, a tym samym konieczność kształtowania świadomości społeczeństwa w zakresie szkodliwości spożywania wysokoprocentowych napojów alkoholowych wymusza poszukiwanie alternatywy, którą niewątpliwie są cydry. Ponadto technologia produkcji cydrów pozwala na rozwój kompetencji absolwentów oraz ich aktywizację szczególne w zakresie działalności sadowniczej czy agroturystycznej.

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl