V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (ZDJĘCIA)

Już otwarty

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • Impreza na esplanadzie Stadionu Wrocław

    Impreza na esplanadzie Stadionu Wrocław

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • fot. Marek Smoliński, Stadion Wrocław

  • Nie tylko piwo, czyli moc kulinarnych atrakcji WFDP

    Nie tylko piwo, czyli moc kulinarnych atrakcji WFDP (fot. organizatorzy)

  • Piwa lane i butelkowe

    Będzie można spróbować piw lanych i butelkowych, często nagradzanych na różnych konkursach (fot. organizatorzy)

  • Tradycyjne produkty regionalne

    Do jedzenia - wszystko, co dobrze komponuje się z piwem, i tradycyjne regionalne produkty (fot. organizatorzy)


Na esplanadzie Stadionu Wrocław rozpoczął się V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Impreza zakończy się w niedzielę o godz. 23.00.  

Podczas festiwalu dostępne będą piwa – m.in. polskie, niemieckie, duńskie, włoskie, belgijskie, amerykańskie, czeskie, angielskie – z 75 browarów na 40 stoiskach. Wstęp jest bezpłatny.

Godziny:

  • piątek 9 maja: 16.00-23.00
  • sobota 10 maja: 10.00-23.00
  • niedziela 11 maja: 12.00-23.00

Festiwalowa oferta

Z beczki podadzą spragnionym 200 różnych piw, a tym, którzy zechcą zakupić je w butelkach – o ponad połowę więcej. Stanie też stoisko z piwami bezalkoholowymi, do skosztowania również w wersji beczkowej – aż cztery różne!

Specjalnie dla festiwalowych gości browar restauracyjny z Chrząstawy Małej koło Wrocławia (Browar Widawa) uwarzył piwo festiwalowe. Jest to piwo pszeniczne, w hołdzie dawnej sławie piwowarstwa wrocławskiego (Biały Baran) nazwane Nowym Baranem. Będzie można napić się go w wersji beczkowej, a także kupić w butelkach z okolicznościową etykietą i festiwalowym kapslem.

Podczas XI Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich piwowarzy domowi (i nie tylko) z całej Polski będą uczestniczyć w wykładach specjalistycznych – w tym roku: o roli wody i chmielu w piwowarstwie.

Już po raz czwarty, specjalnie na WFDP organizatorzy przygotowują okazjonalne szkło: kufel i kielich z logo festiwalu. Oba naczynia mają dodatkową, degustacyjną miarkę 0,2 l, dzięki której nie nadwerężając głowy i portfela każdy będzie mógł spróbować wielu gatunków piwa.

– Dla kolekcjonerów szkła festiwalowego mamy w tym roku prawdziwą gratkę: kielich TeKu – mówi Robert Włodarek, rzecznik prasowy festiwalu. – To szkło zaprojektowane specjalnie do degustacji piwa. Dzięki swojemu kształtowi gromadzi w sobie i doskonale eksponuje szeroką gamę aromatów. Szkło TeKu jest uznawane przez jurorów piwnych konkursów za jedno z najlepiej uwydatniających pełnię smaku różnych stylów piwa.

 

Scena kulinarna

– To tu spotkają się smaki dobrego piwa z umiejętnościami szefów kuchni najlepszych restauracji i popularnych blogerów – mówi Agnieszka Rapir, koordynatorka sceny kulinarnej. – Będzie smacznie, oryginalnie, wręcz zaskakująco, przy połączeniach piwa z deserami, zupami czy innymi potrawami. Postaramy się dobrać piwo do każdej potrawy, ugotowanej podczas festiwalu.

 W piątek

  • wrocławska Szynkarnia (multitap połączony ze sklepem z wędlinami i serami, mający w ofercie najlepsze piwa z Polski i reszty świata, lane z 12 kranów, oraz sporo piw butelkowych, na piecu szamotowym wypieka autorskie podpłomyki z serami i wędlinami i chleby razowe na zakwasie) zaprezentuje potrawy z użyciem piwa: rillette z szynki z sosem BBQ w lekkiej bułce à la ciabatta;           przegrzebki zapiekane na piwno-pistacjowym pesto z buraczanym carpaccio i musem z koziego sera z Łomnicy i piwną pianką; naleśniki piwne z riccottą ze Ślubowa z sosem wiśniowo-pomarańczowo-piwnym

W sobotę

  • młodzi wrocławscy kucharze z ekipy „O kuchni z ludźmi dla ludzi” (współpracują z ludźmi, którzy lubią bawić się gotowaniem, wierzą, że kuchnia to nie tylko świat wielkiej gastronomii i profesjonalnych kuchni, ale sposób na życie i ciągłe doskonalenie się w tym temacie) pokażą dwie odsłony kuchni: las – skarby runa leśnego/dziczyzna/piwo; pieczywo według oryginalnej receptury z dodatkiem piwa wcale nie musi być trudne i pracochłonne
  •  Piwne Gotowanie to duet blogerek zafascynowanych piwnymi smakami i możliwościami łączenia ich z dobrym jedzeniem. Na profilu facebookowym festiwalu odbędzie się głosowanie, która spośród zaproponowanych przez dziewczyny potraw zostanie ugotowana na scenie kulinarnej: biermuszka z Dublina (wariacja na temat zupy piwnej), spacyfikowany kurczak curry, torfowe spaghetti carbonara, kubańska zupa lecznicza z chorrizo i czarną fasolą (wieść niesie, że to także idealne lekarstwo... na kaca!) czy roladki mięsne z sałatką.

 

W ciągu trzech dni festiwalu dominującym punktem programu będą pokazy warzenia piwa sposobem domowych, w wykonaniu Twojego Browaru: jak zrobić piwo w domu najprostszą metodą – z brewkitów, czyli nachmielonych ekstraktów słodowych; warzenie z zacieraniem, czyli najtrudniejsza droga do otrzymania piwa, oraz warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem, czyli w miarę prosta metoda otrzymania piwa z taką goryczką, jaką lubimy najbardziej. Do tego nauka kapslowania butelek.


Gastronomia

Na wielu stoiskach gastronomicznych pojawią się m.in. dania litewskie, węgierskie, francuskie (żabie udka, grillowane ślimaki!), a także polskie tradycyjne potrawy regionalne.

Czesi na wielkiej patelni o wymiarach 2,5 m x 2,5 m przyrządzą pod okiem widzów kultowy czeski gulasz, który będzie potem serwowany z tradycyjnymi knedlikami. A mieszać w patelni będzie… wojak Szwejk.  

 

Jarmark

Między stoiskami z dobrym piwem staną kramy z polskimi i europejskimi produktami regionalnymi: dojrzewające wędliny, sery; słynny czarny chleb i inne litewskie przysmaki; świeżo wędzone ryby; miody gatunkowe; naturalne soki i przetwory owocowe; przyprawy z całego świata. Oprócz produktów, które idealnie łączą się z dobrym piwem, będą też takie, które wyprodukowano na jego bazie – wolne od syntetycznych barwników, konserwantów oryginalne, ręcznie wykonane piwne kosmetyki. Ich produkcja to efekt wieloletnich tradycji i doświadczeń czeskiego piwowarstwa. Zawierają dużo piwa, ekstraktu chmielowego i drożdży piwowarskich.

Nie zabraknie też oryginalnego rękodzieła inspirowanego browarnictwem.

 

Scena muzyczna

Na WFDP zagrają: Behavior, Big Band Politechniki Wrocławskiej, Echoe, Fairy Tale Show, Flying Moses, Headline Crack, Neony, PDO, Red Bus, Roots Rockets, The Synki, Żyranci oraz Takie Trio.

Inne atrakcje

  •  wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne” – ponad 40 plansz o piwie i jego produkcji we Wrocławiu i na terenach Śląska od czasów średniowiecza do dziś – której będzie towarzyszył wykład dr Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”
  •  giełda birofilistyczna – z udziałem kolekcjonerów z całej Polski; będzie można podziwiać birofilistyczne zbiory (etykiety, kapsle, szklanki, podstawki i wiele, wiele innych gadżetów), a także je zakupić
  •  turniej gry Piwne Imperium - ekonomiczna gra planszowa z elementami gry karcianej, w której gracze wcielają się w role właścicieli małych browarów, a ich zadaniem jest uprawa jęczmienia i chmielu, dynamiczny rozwój browaru oraz sprzedaż warzonego piwa
  •  otwarte wykłady dla publiczności („Chmiel”, „Drożdże”, „Słód”, „Przepisy unijne a piwowarstwo”)
  •  spotkanie branżowe dla właścicieli browarów i piwowarów
  •  konkursy dla publiczności, np. kapslowanie na czas
  •  test na daltonizm sensoryczny

Program 5. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

PIĄTEK 9 maja, godz. 16.00-23.00

Scena Główna

  • 16.40 – Headline Crack
    18.00 – Żyranci
    19.15 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
    19.20 – PDO
    20.40 – Neony

Scena Kulinarna

  • 17.00-19.30 – Pokazy kulinarne | Szynkarnia
    17.30-18.30 – Test na daltonizm sensoryczny | Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
    19.30-21.00 – Panel dyskusyjny „Co to jest piwo rzemieślnicze”

Uczestnicy: Marek Jakubiak (Browary Regionalne Jakubiak), Ziemowit Fałat (PINTA), Bartosz Napieraj (AleBrowar), Tomasz Kopyra (Blog Kopyra), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Michał Kopik (Piwny Garaż), Piotr Dusza (opakowania). Prowadzi Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Cerevisia)

  • Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
  • 17.00-19.30 – Pokaz warzenia piwa z brewkitów | Twój Browar

Sala wystawiennicza I

  • 16.00-23.00 wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”


Sala wystawiennicza II

  • 16.00-23.00 – Ścieżka edukacyjna „Style piwa” – wystawa | WIP
    16.00-23.00 – Wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie zgłoszone etykiety | Bottlabel


SOBOTA 10 maja, godz. 12.00-23.00


Scena Główna

  • 15.20 – Takie Trio
    16.30 – Węczenie nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz cz. I
    16.40 – Flying Moses
    17.50 – Ogłoszenie wyników II Konkursu Etykiet Piwnych
    18.00 – Red Bus
    19.10 – Ogłoszenie wyników IX Konkursu Piw Domowych
    19.20 – Echoe
    20.40 – Behavior

W przerwach wręczenie kolejnych nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz.


Scena Kulinarna

  • 13.30-19.30 – Pokazy kulinarne 
  • 15.00-18.00 – Warsztaty pieczenie chleba | Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna oraz Martyna Sobka i Laura Chołodecka
  • 17.30-18.30 – Test na daltonizm sensoryczny | WIP

 

Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /

  • 14.30-18.30 – Pokaz warzenia piwa - warzenie z zacieraniem | Twój Browar

 

Sala wystawiennicza I

  • 12.00-23.00 – Wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”
  • 16.00-17.00 – Wykład dr. Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”
  • 18.30-20.30 – Wykład Danuty Gut (ZPPP) „Wyzwania i zagrożenia dla branży piwowarskiej – europejska strategia antyalkoholowa”
  • Po wykładzie spotkanie branżowo-zapoznawcze dla właścicieli browarów i piwowarów

 

Sala wystawiennicza II

  • 12.00-23.00 – Wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie zgłoszone etykiety | Bottlabel
  • 12.00-23.00 – Ścieżka edukacyjna „Style piwa” wystawa | WIP
  • 12.00 – Giełda Birofilistyczna

 

11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

  • 9.30-13.30 – Wykłady zamknięte dla zaawansowanych: „Woda” i „Chmiel”
  • 14.00-16.30 – Spotkanie piwowarów domowych | wymiana doświadczeń | szkolenia (spotkanie zamknięte)
  • 16.30-18.30 – Otwarte dla publiczności 11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie (wejściówki w cenie 5 zł do kupienia w sklepiku festiwalowym. Wejście tylko ze szkłem festiwalowym)


NIEDZIELA 11 maja, godz. 12.00-23.00

 

Scena Główna

  • 15.20 – Big Band PWr
    16.40 – Bluberry Band
    18.00 – Roots Rockets
    19.20 – The Synki
    20.40 – Fairy Tale Show

 

Scena Kulinarna

  • 13.00-14.00 – Test na daltonizm sensoryczny | WIP
    14.30-18.00 – Pokazy kulinarne | Piwne gotowanie
    15.00-15.40 – Szkło codzienne i niecodzienne, czyli jak dobór szklanki wpływa na smak piwa | Wrocławski Szlak Piwny
  • 16.30 – Konkurs – kapslowanie na czas

Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /

  • 13.30-16.00 – Pokaz warzenia piwa – warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem | Twój Browar

 

Sala wystawiennicza I

  • 12.00-23.00 – Wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”
  • 12.00 – Otwarty wykład „Chmiel” | Daniel Zalewski, Michał Gref | WIP
    13.15 – Otwarty wykład „Drożdże” | Filip Paprocki | Fermentum Mobile
    14.30 – Otwarty wykład „Słód” | Wojtek Szała | Słodownia Soufflet

 

Sala wystawiennicza II

  • 12.00-23.00 – Wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie zgłoszone etykiety | Bottlabel
    12.00-23.00 – Ścieżka edukacyjna „Style piwa” | WIP
    13.00-16.00 – Pierwsze otwarte testy gier Dice Brewing oraz DICE Brewing

Dice Brewing to gra planszowa oparta na mechanizmie dice building game, w której gracze wcielają się w rolę nowych pracowników browaru, a ich zadaniem jest rywalizacja z pozostałymi uczestnikami rozgrywki, o posadę głównego piwowara. Zadaniem każdego uczestnika rozgrywki jest walka o zgromadzenie jak największej liczby punktów mistrzostwa, które uzyskuje się, warząc konkretne receptury, znajdujące się w polu gry. Receptury odkrywane są z talii kart receptur, jednak cała rozgrywka polega na tym, że pozostali gracze również mogą chcieć zdobyć naszą upragnioną i wypatrzoną recepturę. Tym samym mogą skutecznie utrudniać nam życie i jednocześnie nie szczędzić wysiłków, aby ubiec nas w jej zdobyciu.

DICE Brewing to gra mobilna, która została zaprojektowana na multimedialną kość DICE+. Jest to zupełnie inny mechanizm niż wspomniana gra Dice Brewing, kompletnie inna mechanika, co oznacza, że nie jest to przeniesienie gry planszowej na tablety. DICE Brewing ma być grą szybką, wykorzystującą np. zamontowany w DICE+ akcelerometr czy wyczuwanie dotyku na konkretnych ściankach kości. Gra jest oczywiście osadzona w klimacie piwowarskim, ale znacznie lżejszym niż Piwne Imperium czy Dice Brewing. Gra DICE Brewing ukaże się również w ramach portalu Kickstarter, gdzie jej twórcy będą starać się o uzyskanie środków na sfinalizowanie prac programistycznych.

Program godzinowy może ulec niewielkim przesunięciom.

 

V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa odbędzie się na esplanadzie (terenie otaczającym) Stadionu Wrocław przy al. Śląskiej 1. Wejście na teren Festiwalu usytuowane jest od strony ul. Królewieckiej (wejście główne) oraz wejściami bocznymi z terenu rekreacyjnego od strony ul. Lotniczej.

 

Jak dojechać?

TRAMWAJEM

  • 31 (trasa Gaj – Stadion Wrocław - Królewiecka)
  • 10 (trasa Biskupin – Leśnica)
  • 20 (trasa Grabiszynek – Leśnica)
  • 3 (trasa Księże Małe – Pilczyce)
  • 33 (trasa Stadion Olimpijski – Pilczyce)

 

AUTOBUSEM MPK

  • 103 (trasa pl. Jana Pawła II – Pracze Odrzańskie)
  • 403 (trasa Kozanów – Leśnica)
  • 435 (trasa pl. Jana Pawła II – Rędzińska)
  • 128 (trasa Zakrzów – Pilczyce)

 

POCIĄGIEM

Pociągi REGIO zatrzymujące się na stacji Wrocław Stadion.

Trasy:

  • Wrocław Główny – Głogów
  • Wrocław Główny – Wołów
  • Wrocław Główny - Ścinawa
  • Wrocław Główny - Zielona Góra

Godziny odjazdów pociągów ze stacji Wrocław Główny do stacji Wrocław Stadion:

Piątek: 15.55, 16.23, 16.54, 18.02, 19.00, 21.11

Sobota, Niedziela: 11.53, 13.02, 15.05, 15.55, 16.54, 19.00, 21.11

 

SAMOCHODEM

Z wiadomych względów, najmniej polecany przez nas środek lokomocji. Dla upartych praktyczna informacja:

  • współrzędne: 51°8'28"N   16°56'37"E

dostępne parkingi:

  • wielopoziomowy parking Stadionu Wrocław (opłata: 10 zł / dzień),
  • parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (opłata: 10 zł / dzień)

 

 

MaWi, mat. prasowe

Zgłoś uwagę