Tłusty czwartek we Wrocławiu

Przygotowania do święta łasuchów już trwają! W tym roku ponownie będzie można skosztować jednego z nadodrzańskich specjałów, czyli pączka wrocławsko-lwowskiego. Ponadto na Tłusty Czwartek z kuchnią molekularną zaprasza Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin.

  • grafika kucharz

    grafika: Lena Czerniawska


Już w najbliższy czwartek na wrocławskim Nadodrzu będzie można kupić tradycyjne pączki wrocławsko – lwowskie smażone zgodnie z przedwojenną recepturą. Tym samym akcja „Specjały Nadodrza” dobędzie się tu po raz trzeci.

Pączki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym miały swoją premierę w dwa lata temu w tłusty czwartek. Wtedy limitowaną wersję specjału przygotowywały seniorki, a pączki sprzedawane w Nadodrzańskich kawiarniach, sprzedały się w przeciągu 15 minut od ich dostarczenia. W związku z tak wielkim zainteresowaniem, w tym roku do przygotowania pączków zaproszono zaprzyjaźnioną piekarnię Państwa Krajewskich, która jako jedyna ma status „Złota Nadodrza”. Pączki będzie można kupić na Nadodrzu w: Bema Cafe, Cafe Rozrusznik, Cafe Nożownicza, Restauracji Wincentego 21, Dobrej Karmie, Macondo, kawiarni ARomaTy, Panato Cafe, w Piekarni Krajewscy, w pracowni krawieckiej u Róży Rozpruwacz, w kawiarni Piękna Helena i w sklepie ze zdrową żywnością W Rytmie Ziemi. Poza Nadodrzem pączki będzie można kupić w sklepie Rarytasy Dolnośląskie.

Zwieńczeniem tłustego czwartku będzie kawiarenka społeczna w Infopunkcie Łokietka 5, gdzie od godz. 17.00 będzie można kupić pączki, które zostaną przygotowane w Szkole gastronomicznej Hoga, z ekipą z Recta, Sezon Smaku i Wege Wikt, pod czujnym okiem ekspertek - seniorek

„Tłusta” kuchnia molekularna

Molekularne pączki w winnym sosie, pyszne pomarańcze w czekoladzie , to wszystko czeka nas na warsztatach  z kuchni molekularnej. Na molekularny Tłusty Czwartek zaprasza CKZ Krzywy Komin. Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Kuchni Molekularnej poprowadzą tu warsztaty, na których przybliżą nam nieco pojęcie kuchni molekularnej i wspólnie z uczestnikami przygotują niezwykłe potrawy rodem z laboratorium

Na stronie internetowej trwają zapisy na warsztaty, które odbędą się 12 lutego w godzinach 17.00 – 20.00.

Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii, stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach.

 

Zobacz, jak powstają pączki w "Łomżance" przy ul. Ruskiej we Wrocławiu. Byliśmy tam w ubiegłym roku.

Zgłoś uwagę