wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 01:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Pierogi wigilijne – przepisy

Różne, różniste pierogi dobrze sprawdzają się przez całe święta. Na ciepło, a także na zimno, np. pieczone, dobrze smakują z gorącym barszczem. Do lepienia pierogów można przystępować całą rodziną, dobrze się przy okazji bawiąc i spędzając razem czas. Mamy przepisy na najbardziej popularne – pierogi z kapustą i grzybami i „nieśmiertelne” ruskie.  

Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  1. Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy. Podgotowujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. 
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle (można na oleju), dodajemy kapustę i poszatkowane ugotowane grzyby. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy.
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka przegotowanej, letniej wody
  • szczypta soli
  1. Składniki łączymy na stolnicy, zagniatamy luźne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na 4 mm i wycinamy z niego kółka szklanką z grubego szkła. Resztę ciasta, którego akurat nie używamy, trzymamy pod odwróconą miseczką, żeby nie podeschło. 
  2. Na wycięte kółka z ciasta kładziemy farsz, składamy na pół i lepimy pierogi. 
  3. Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną, mieszamy drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Polewam stopionym masełkiem, żeby się nie pokleiły. Nadmiar pierogów można zamrozić. 

Pierogi ruskie

Farsz:
  • 8-9 dużych ziemniaków
  • 25-30 dag białego, tłustego sera
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną, obieramy z łupin. Ostudzone ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę.
  2. Cebulę siekamy i rumienimy na maśle. Wyrabiamy ziemniaki, ser, cebulę, sól i pieprz na jednolity farsz.
  3. Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl