Pierogi wigilijne - przepis

  • źródło: www.sniezkagotuje.blogspot.com


Pierogi z kapustą i grzybami

 
ciasto: 3 szklanki mąki, jajko, szklanka wody, szczypta soli.
Składniki łączymy na stolnicy, zagniatamy luźne ciasto. Ciasto rozwałkowuję na jakieś 4 mm i wycinam z niego kółka szklanką z grubego szkła. Zawsze się boję, że jak za mocno nacisnę to szklanka z cienkiego szkła pęknie i wbije mi się w rękę. Resztę ciasta, którego akurat nie używam, trzymam pod odwróconą miseczką, żeby nie podeschło. Na wycięte kółka z ciasta kładę farsz, składam na pół i lepię pierogi. Gotuje je w osolonym wrzątku, aż wypłyną, mieszam drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Polewam stopionym masełkiem, żeby się nie pokleiły. Nadmiar pierogów można zamrozić.
 
 
1,5 kilograma kapusty kiszonej
20 dag suszonych grzybów
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku
 
Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy. Podgotowujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle (można na oleju), dodajemy kapustę i poszatkowane ugotowane grzyby. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy.
 

Pierogi ruskie

 
8-9 dużych ziemniaków
25-30 dag białego, tłustego sera
sól, pieprz
 2 cebule
 
Ziemniaki gotujemy w osłonkach, kiedy wystygną obieramy z łupin. Ostudzone ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę siekamy i rumienimy na maśle. Wyrabiamy ziemniaki, ser, cebulę, sól i pieprz na jednolity farsz.  Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy
Zgłoś uwagę