Makowiec wigilijny - przepis


Makowiec tradycyjny zawijany

 

składniki na 2 makowce
500 g mąki 
40 g drożdży
ok. 250 ml letniego mleka
4 żółtka 
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
60 g ciepłego roztopionego masła 
masa makowa
250 g maku
wrzące mleko
30 g masła
100 g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 białka
ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Wersja dla leniwych – puszka gotowej masy makowej
 
lukier
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody
opcjonalnie: odrobina soku z cytryny
 
Przygotować masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie wolno zagotować). Odcedzić przez gęste sito, przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia. W rondlu roztopić masło, dodać zmielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając. Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gotowa masa powinna mieć temperaturę pokojową.
Przygotować ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać. Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Dodać 2-3 łyżki mąki, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, wanilię, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć je ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować prostokąty o rozmiarach ok. 30 X 25 cm. Masę makową podzielić na dwie równe części i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić.
Tak przygotowane ciasto owinąć dwa razy papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu lub spiąć spinaczem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Makowce piec ok. 50 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą, dodać odrobinę soku z cytryny.  Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Zgłoś uwagę