Makowiec tradycyjny zawijany
(składniki na 2 makowce)
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 60 g ciepłego roztopionego masła
- masa makowa
- 250 g maku
- wrzące mleko
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 białka
- ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Wersja dla leniwych – puszka gotowej masy makowej
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie: odrobina soku z cytryny
- Przygotowujemy masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie wolno zagotować). Odcedzamy przez gęste sito, przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia.
- W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielony mak, cukier, miód, bakalie i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Masę lekko schładzamy, dodjemy ubite na sztywno białko, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Gotowa masa powinna mieć temperaturę pokojową.
- Robimy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy. Do 125 ml letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowy zaczyn dodajemy do mąki. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlewamy do miski z mąką i rozczynem, dodajemy resztę mleka, wanilię, szczyptę soli. Wyrabiamy na gładką masę. Do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewamy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut (ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne). Przykrywamy je ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy wysypanej mąką i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy prostokąty ok. 30 X 25 cm.
- Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozkładamy na rozwałkowanych płatach ciasta, zostawiając ok. 2 cm miejsca od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwijamy ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepiamy.
- Tak przygotowane ciasto owijamy dwa razy papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przekładamy na blachę, w sporych odstępach od siebie, podwijamy otwarte końce rulonu lub spinamy spinaczem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Makowce powinny się piec ok. 50 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy od góry papier, studzimy.
- Robimy lukier: cukier puder rozcieramy z gorącą wodą, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy.