Kulebiak wigilijny -przepis

  • źródło: www.sniezkagotuje.blogspot.com


Kulebiak

 
Składniki:
farsz:
1/2 kilograma kapusty kiszonej,
cebula,
pół szklanki suszonych grzybów,
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku
2 jajka na twardo 
 
ciasto:
2 szklanki mąki,
kulka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego,
jajko,
1/2 szklanki mleka,
łyżka miękkiego masła
łyżeczka cukru,
sól.
 
Kroimy kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości. Suche grzyby zalewamy wrzątkiem, cebulę kroimy w kostkę i szklę na oleju. Szatkujemy drobno grzyby, dodajemy do cebuli i razem przez chwilę podsmażamy.
Robimy zaczyn na ciasto - drożdże rozcieramy z cukrem, rozcieńczamy mlekiem, dodajemy trochę mąki. Czekamy aż podrośnie. Dodajemy resztę mąki, jajko, sól i masło. Zagniatamy i wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 
Odsączoną i ostudzoną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na kwadrat. Z jednej strony układamy farsz, a na nim ugotowane na twardo jajka. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem - łatwiej wtedy zlepić pieróg. Zlepiamy, a całość znów smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka - by pieróg był złoty. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Zgłoś uwagę