Miło nam poinformować, że konkurs „Wygraj kosz na majówkę!” wygrali: Anna Zgraja, Sławek Put, Paula Suszek. Nagrodą w konkursie były trzy zestawy piknikowe ufundowane przez sklep KONDRAT Wina Wybrane we Wrocławiu (ul. Słowicza 19). W konkursie mogły brać udział wyłącznie osoby pełnoletnie. W skład zwycięskich zestawów wchodzą: białe, francuskie owocowe wino Miselle Colombard-Gros Manseng Côtes de Gascogne. Pyszna konfitura z wiśni, która doskonale nadaje się do świeżych bułeczek, bagietek czy naleśników.
O sposobie, miejscu i terminie odbioru nagrody zwycięzcy zostaną poinformowani zwrotnym mailem. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i przesłanie przepisów na pyszne piknikowe przekąski.
Prezentujemy ich zwycięskie przekąski do piknikowego koszyka
Wiosenna sałatka z sosem słodko-ostrym
autor: Anna Zgraja
Składniki:(porcja dla ok. 4 osób)woreczek białego ryżu (obojętnie jakiej firmy)1 duża czerwona papryka (może być inna, jak kto woli, ale ta najapetyczniej wygląda)5 rzodkiewek (jeśli są małe, to więcej)puszka ananasów (mogą być w plastrach lub od razu pokrojone)ok. 10 dag orzeszków ziemnychpęczek szczypiorku
Sos:2 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek2 łyżki stołowe octu1 łyżka stołowa musztardy (jaką kto lubi, choć odradzam rosyjską)
Przygotowanie:Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Paprykę umyć i pokroić w małe paseczki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plastry, a następnie jeszcze na pół. Odsączyć ananasa i pokroić na małe kawałeczki. Należy posiekać drobno szczypiorek. Wszystkie wymienione wyżej składniki, mieszamy ze sobą w naczyniu. Orzeszki prażymy delikatnie na patelni, uważając aby się nie przypaliły. Kiedy będą gotowe, ostygnięte dodać do reszty składników i wymieszać. Przyrządzając sos, należy wszystko razem ze sobą połączyć, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Salatka najlepiej smakuje na świeżo, więc lepiej nie przyżądzać jej dzień wcześniej.
Francuskie zawijańce
autor: Sławek Put
Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 ostrych ruloników.
Składniki:8 plasterków sera żółtego4 plastry cienko pokrojonego boczku1/4 papryki czerwonej1/2 papryczki chilliłyżka szczypiorku posiekanegopieprz, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:Paprykę i boczek pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, chilli pokrój drobno. Na blasze, na papierze do pieczenia rozłóż ciasto, pokrój na 8 prostokątów, na każdego połóż 1/2 plasterka sera, na ser farsz, przyprawy, potem znów ser i zwijaj, sklejając górę i boki. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200 st.) i piecz przez 20 minut na środkowym poziomie, najpierw na dolnej, potem na górnej grzałce.
Poduszki ciasta francuskiego (4 sztuki):Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego4 plastry sera żółtego100 g łososia wędzonego1/4 papryki czerwonejłyżka szczypiorku posiekanegopieprz, tymianek, szałwia
Przygotuj jak wyżej, tylko na jednej części ułóż farsz (łososia pokrój na kawałki, podobnie paprykę i szczypiorek, przypraw), a drugą częścią przykryj, sklejaj po bokach, formując poduszki.
Wytrawne serowe muffinki
Autor: Paula Suszek
Składniki:
2 jajka
220 ml mleka
1 marchewka
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g sera żółtego
70 ml oleju
garść suszonych pomidorów
płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu i papryki chilli
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach, tak samo robimy z serem. Odsypujemy go do oddzielnej miseczki. W jednej misce łączymy suche skdniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. W drugiej łączymy mleko, olej, roztrzepane jajka, startą marchewkę, suszone pomidory i ser. Zawartość obu naczyń mieszamy aż do połączenia składników. Formę do muffinek wykłdamy papilotkami I nakładamy do nich ciasto i posypujemy na wierzchu startym ser. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
opr. ak