Kosmiczny skwer na Wojszycach

Już wkrótce wypięknieje skwer na wrocławskich Wojszycach między ulicami: Kosmiczną, Chlebową i Spokojną. Będzie zielono i przyjaźnie dla rodzin. Inwestycja zostanie zrealizowana w ramach WBO.

Kosmiczne Wojszyce – tam ma nazywać się odnowiony skwer na południowym-wschodzie Wrocławia. Projekt rewitalizacji terenu między ulicą Kosmiczną, Chlebową i Spokojną został zgłoszony w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2018. Teraz będzie realizowany.

 

Cieszę się, że już wkrótce wypięknieje Skwer Kosmiczny

Do tej pory zaniedbany skwer zostanie uporządkowany. Powstaną tam malownicze alejki i pojawi się jeszcze więcej zieleni. Będą również nawiązania do kosmosu. Całość kompozycji ma układ spiralny nawiązujący do Drogi Mlecznej. W centralnej części skweru umieszczono plac o nawierzchni świecącej nocą, w kształcie galaktyki. Głazy będą rozmieszczone tak, aby kształtem tworzyć gwiazdozbiory. Roślinność natomiast podkreśli kontrastowość tego krajobrazu. Zastosowano fioletowo-żółte kompozycje bylin i krzewów. Mimo niewielkiej przestrzeni udało się wkomponować w ten teren również nasadzenia drzew w kilku gatunkach. Skwer zajmuje 1237 metrów kwadratowych.

Projekt zagospodarowania tego miejsca powstał na zlecenie Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu, wykonało je biuro projektowe Ikropka. Projekt został poprzedzony wizją terenową, inwentaryzacją dendrologiczną oraz opracowaniem wstępnych koncepcji. Umowa na realizację tej inwestycji zostanie niebawem podpisana. Gotowych efektów możemy spodziewać się wiosną 2020 roku.