Kosmiczne Wojszyce – nowy skwer dla najmłodszych

Skwer na wrocławskich Wojszycach zmienił się nie do poznania. Teraz jest to kosmiczny skwer, pełen zieleni i dodatkowych atrakcji nawiązujących właśnie do galaktyki. O jego budowie zdecydowali sami mieszkańcy, którzy wskazali ten projekt w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2018.

Kosmiczne Wojszyce

tak nazywa się odnowiony skwer na południowym wschodzie Wrocławia. Rewitalizacja terenu między ulicami Kosmiczną, Chlebową i Spokojną przeprowadzona została na zlecenie Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu, na podstawie pracy biura projektowego Ikropka.

Tablica główna, fot. Janusz Krzeszowski

Kosmiczne konstelacje i nowe nasadzenia

Odnowiony skwer zajmuje ponad 1200 mkw. Całość kompozycji ma układ spiralny nawiązujący do Drogi Mlecznej. W centralnej części terenu umieszczono plac w kształcie galaktyki. Wyłożono go luminescencyjnym betonem, który w ciemności emituje światło podobnie jak ułożone tam gwiazdozbiory Wielkiego i Małego Wozu oraz Filary Stworzenia.

Plac w kształcie galaktyki, fot. Janusz Krzeszowski

Duży nacisk przy tworzeniu skweru położono także na roślinność. W tym przypadku zastosowano fioletowo-żółte kompozycje bylin i krzewów. Zaprojektowano również ogród deszczowy, dwuodcinkową ścieżkę bosych stóp, tunel z żywej wierzby i dwa pagórki. Posadzono też kilka gatunków drzew. Do tego standardowo zamontowano kosze na śmieci oraz stojaki na rowery.

Odnowiony skwer zajmuje ponad 1200 mkw, fot. Janusz Krzeszowski

– Inspiracją inwestycji była nazwa ulicy, przy której położony jest skwer. Dzieci, które obserwując nietypowy układ tego terenu oraz dotykając zróżnicowanych faktur użytych do jego urządzenia, mogą nie tylko się tu bawić, ale także dowiedzieć się więcej o świecie – mówi Marek Szempliński z Zarządu Zieleni Miejskich we Wrocławiu. – Prace przy odnawianiu skweru zostały już ukończone. Jednak ich ostateczny efekt będzie w pełni widoczny, gdy całkowicie wyrośnie trawa oraz pozostała roślinność. Wtedy będziemy mogli powiedzieć o całkowicie zakończonej inwestycji – dodaje.

Kosmiczny skwer na Wojszycach kosztował ponad 300 tysięcy złotych. Inwestycja zrealizowana została w ramach WBO 2018.