Konsultacje społeczne dotyczące skweru Bocheńskiego

fot. Arkadiusz Drygas

Wczoraj w biurowcu Green2Day odbyły się konsultacje społeczne, które miały pomóc w zebraniu opinii mieszkańców na temat rewitalizacji skweru Adolfa Marii Bocheńskiego, położonego u zbiegu ulic: Szczytnickiej, Miłej, Piwnej i Sępa-Szarzyńskiego.

W popołudniowych konsultacjach społecznych zorganizowanych we współpracy firmy Skanska ze Stowarzyszeniem Edukacji Krytycznej, wzięło udział wiele osób, szczególnie pobliskich mieszkańców, którzy jeszcze pamiętają lata świetności tego miejsca. Dla przypomnienia, w latach 70. skwer Adolfa Marii Bocheńskiego cieszył się dużą popularnością. Był miejscem odpoczynku i zabaw. Jednak z upływem lat jego wizerunek zmienił się i to diametralnie. Uszkodzona nawierzchnia, niefunkcjonalne ławki oraz zaniedbane trawniki – to wszystko sprawiło, że miejsce dotychczasowych spotkań przestało odgrywać swoją rolę.

W związku z tym, w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego, został złożony projekt, który miał za zadanie odmienić skwer i nadać mu nowy, przyjazny charakter. Projekt został zweryfikowany pozytywnie, a na realizację zadania przeznaczono 250 tys. złotych. Jak się okazało, to niejedyne środki, które pomogą zrewitalizować skwer Bocheńskiego.

– Firma Skanska zadeklarowała chęć partycypacji w kosztach realizacji tego skweru. Co to oznacza? Na projekt w ramach WBO 2016 przeznaczyliśmy 250 tys. złotych, natomiast Skanska dofinansuje go swoimi środkami, które pozwolą przebudować skwer w pełniejszym zakresie – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, zastępca dyrektora Biura ds. Partycypacji Społecznej.

W czasie trwania konsultacji społecznych mieszkańcy mogli wypowiedzieć się na temat obecnie panującej sytuacji w tym miejscu, przedstawić swoje propozycje zmian, a także zapoznać się z prospektami rewitalizacji skweru, przygotowanymi przez projektanta Michała Zawadzkiego z Maćków Pracownia Projektowa.

– Przedstawiłam państwu swoją koncepcję zagospodarowania tego skweru, ale oczywiście bardziej zależy mi na tym, aby to była nasza wspólna wizja, dlatego dziękuję za tak liczne przybycie. Chcemy wypracować dzisiaj pewne kompromisy. Musimy zastanowić się, czy ma być to koncepcja podobna do zabudowań Ostrowa Tumskiego, czyli w stylu retro, czy jednak pójdziemy w innym kierunku – mówiła liderka projektu Angela Rybak.

– Jesteśmy tutaj, aby porozmawiać o tym, jak ten skwer miałby wyglądać. Chcielibyśmy, aby służył mieszkańcom. To właśnie państwa zdanie i propozycje są dla nas najważniejsze – zachęcała do dzielenia się opiniami Katarzyna Szymczak-Pomianowska.

Na spotkaniu nie zabrakło starszych mieszkańców, jak i rodzin z dziećmi, którym również bardzo zależało, aby w okolicy powstało bezpieczne i przyjazne miejsce, gdzie będzie można spędzać czas. W trakcie konsultacji animatorki Stowarzyszenia Edukacji Krytycznej zapewniły atrakcje dla dzieci, dlatego rodzice mogli swobodnie uczestniczyć w rozmowach. Prace związane z rewitalizacją skweru położonego u zbiegu ulic: Szczytnickiej, Miłej, Piwnej i Sępa-Szarzyńskiego najprawdopodobniej ruszą wiosną przyszłego roku.