Restaurcja La Maddalena nagrodzona w międzynarodowym konkursie

Wrocławska restauracja La Maddalena została wyróżniona w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Muse Design Award w Nowym Jorku.

  • Wnętrze restauracji La Maddalena we Wrocławiu, fot. La Maddalena

    Wnętrze restauracji La Maddalena we Wrocławiu, fot. La Maddalena


La Maddalena mieści się nad samą Odrą, vis a via gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego. 

Restauracja została doceniona w kategorii „interior design” za styl, elegancję i wykorzystanie w wnętrzach szlachetnych materiałów: drewna, kamień naturalny i metale szlachetne w stonowanych barwach i odcieniach ziemi, srebra i chłodnego złota.

- To ogromne dla nas wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka restuaracji La Maddalena. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi w piątek, 28 maja. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza naszej restauracji przed naszymi gośćmi.

Stylowe wnętrze

Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławska restauracja w finałowej rozgrywce rywalizowała z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.

La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich.

Specjalnością restauracji są dzikie ryby i owoce morze. W każdy weekend można skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii.  Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.

W kuchni najważniejszy jest wysoko jakościowy produkt.

Nagrodzone wnętrze zostało zaprojektowane przez wrocławskie Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz.

Platynowe srebro, dbałość o detale

Przestronne wnętrze restauracji zaaranżowane zostało w nowoczesnym stylu city look. Jest spójne i przemyślane, skupia uwagę detal architektoniczny.

Szczególnie na uwagę zasługują wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacjach chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową, podmalowywane ręcznie oraz okucia do szaf,  szuflad  i stołów - detale wieńczące meble, stanowiące swoistą biżuterię restauracji.

Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi, nadaje kameralności i sprawia poczucie przytulności wnętrza. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej  otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie podkreślające estetykę  wnętrz i  jego detali.

Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.

Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku  ze śnieżnej, modnej  Carrary, piękna dębowa podłoga i niezwykła dbałość o każdy detal wystroju.

Jurorzy byli pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz pięknego tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy samej restauracji.

LM/r



Zgłoś uwagę