wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW Astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski we Wrocławiu

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Wrocławscy restauratorzy na targach branżowych w Lipsku

W dniach 3-4 listopada 2025 r. wrocławscy restauratorzy wzięli udział w branżowych Targach Gastronomii i Przemysłu Spożywczego Iss Gut 2025 w Lipsku, w ramach misji gospodarczej pn. „Gastronomia przyszłości”, organizowanej przez Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. Współorganizatorami misji była Agencja Wspierania Gospodarki Saksońskiej (Wirtschaftsförderung Sachsen GmbH) oraz Targi Lipskie Sp. z o.o.

Reklama

Misja gospodarcza miała na celu wsparcie przedstawicieli wrocławskich biznesów gastronomicznych, zarówno doświadczonych jak i młodych przedsiębiorców, i pokazanie im w szczególności, że razem współtworzą wrocławską markę gastronomiczną, że mogą ze sobą współpracować i dzielić się własnymi spostrzeżeniami i doświadczeniami, a także uczyć się od innych.

Jest dobrym przykładem budowania wspólnoty szefów kuchni i restauratorów, zarówno w wymiarze lokalnym, jak i przygranicznym. Misja ta uświadamia również zainteresowanym, jak bardzo ważną przestrzeń, dla branży kreatywnej Wrocławia, stanowi gastronomia.

Do hal wystawienniczych o powierzchni 15 000 mkw. przybyło ok. 10 000 odwiedzających, a 250 wystawców oferowało swoje produkty i usługi, z takich obszarów jak m.in.

  • technika,
  • urządzenia i rozwiązania systemowe dla gastronomii,
  • wyposażenie i wystrój wnętrz,
  • doradztwo i planowanie,
  • systemy rozliczeniowe,
  • wyposażenia dla masarni i cukierni,
  • transport żywności,
  • rozwiązania dot. opakowań i sprzedaży na wynos,
  • produkty regionalne nie tylko z Saksonii, ale również Saksonii-Anhalt, Turyngii, Brandenburgii, Bawarii, Hesji i Dolnej Saksonii.

W przestrzeni konferencyjnej odbywały się równolegle panele tematyczne i konkursy kulinarne. Wrocławscy przedsiębiorcy skorzystali z indywidualnego oprowadzania po stoiskach, zaaranżowanego przez partnerów niemieckich, na których oferowano typowo saksońskie produkty.

Z zainteresowaniem przyglądali się również Gastro Speed Dating, szybkiej i kreatywnej wymianie wiedzy pomiędzy niemieckimi restauratorami a producentami regionalnej  żywności, która koncepcyjnie zgrywa się z podobnym projektem, realizowanym przez Biuro Rozwoju Gospodarczego pn. „Od pola na wrocławski stół”. 

Galeria zdjęć

Podczas networkingu dla polskich i niemieckich firm, przedsiębiorcy z Wrocławia mieli możliwość nawiązania bezpośrednich relacji biznesowych z firmami z Saksonii.

– Szczególnie cenny okazał się dla nas element wymiany doświadczeń i wiedzy. Możliwość spotkania i swobodnej rozmowy z innymi przedsiębiorcami oraz restauratorami była najważniejszą wartością tego wyjazdu. Tego typu bezpośrednie kontakty i dyskusje są niezwykle inspirujące i kluczowe dla dalszego rozwoju – podkreśliła uczestniczka misji, właścicielka wrocławskiej restauracji Miedziana. 

Podczas drugiego dnia pobytu w Lipsku uczestnicy misji spotkali się z przedstawicielką organizacji Kreatywna Saksonia (Landesverband der Kultur- und Kreativwirtschaft Sachsen e.V.), która zainspirowała wszystkich do żywej dyskusji nie tylko na temat kreatywnej gastronomii, ale także wzorcowej współpracy pomiędzy samorządem lokalnym a przedsiębiorcami, dzięki której obie strony zyskują.

Według modelu saksońskiego to właśnie organizacja „Kreatives Sachsen”, dotowana przez Saksońskie Ministerstwo Gospodarki, pełni rolę wspierającą dla niemieckiej gospodarki, przejmując funkcję pośrednika pomiędzy urzędem a firmami.

Wizytę w Lipsku ukoronowało spotkanie z polską przedsiębiorczynią, właścicielką Cafe Wagner, która podzieliła się swoimi doświadczeniami w zakresie prowadzenia biznesu w Niemczech.

Źródło: Urząd Miejski Wrocławia

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama