Właściciele wrocławskich restauracji, mający umowę na prowadzenie ogródka gastronomicznego będą mogli skorzystać z większej przestrzeni. Wystarczy, że złożą wniosek i uzyskają zgodę, która będzie wydawana w uproszczonym trybie. Dodatkowy metraż tzw. strefy wypoczynku może być przeznaczony na wystawienie stolików i krzeseł (bez ogrodzenia i parasoli).
Ogródki na terenie wrocławskiego Rynku i okolic
Miasto dopuszcza maksymalne wydłużenie ogródka o dodatkowe 3 metry, w celu zachowania maksymalnego bezpieczeństwa. Ma to pomóc restauratorom w jak najsprawniejszym funkcjonowaniu, przy zachowaniu obowiązujących środków bezpieczeństwa.
Co ma zrobić przedsiębiorca, chcący powiększyć ogródek gastronomiczny?
Po pierwsze – przedsiębiorca musi wystąpić z wnioskiem o udostępnienie terenu na ustawienie czasowe dodatkowej infrastruktury do Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miejskiego Wrocławia. Wniosek należy złożyć mailem na adres: [email protected].
Następnie – Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego niezwłocznie weryfikuje propozycję i w przypadku braku uwag – wydaje decyzję pozytywną, informując o tym przedsiębiorcę.
Ogródki w pasie drogowym poza ścisłym centrum
Trochę inna procedura obowiązuje, jeżeli chodzi o lokale gastronomiczne zajmujące pas drogowy poza ścisłym centrum. W tym przypadku niezbędne wnioski trzeba złożyć do Wydziału Inżynierii Miejskiej Urzędu Miejskiego Wrocławia i ZDiUM.
Co ma zrobić właściciel lokalu?
Przedsiębiorca musi najpierw wystąpić z wnioskiem o opinię, niezbędną dla udzielenia zezwolenia na zajęcie pasa drogowego drogi publicznej, do Wydziału Inżynierii Miejskiej Urzędu Miejskiego Wrocławia na adres: [email protected]
Wniosek powinien zawierać:
- dane wnioskodawcy, nr opinii dot. ogródka, kontakt mailowy i telefoniczny,
- prośbę o udostępnienie dodatkowego obszaru przy zorganizowanym ogródku – adres lokalu gastronomicznego,
- mapkę z Google lub SIP-u z proponowaną przestrzenią czasowego rozszerzenia ogródka gastronomicznego,
- oświadczenie, że przedsiębiorca zobowiązuje się do wystawiania wyłącznie stolików i krzesełek z zachowaniem wymaganych przepisami prawa odległości i reżimu sanitarnego w godzinach otwarcia lokalu (oznacza to, że przedsiębiorca zobowiązany jest do usunięcia mebli z chwilą zakończenia działalności w danym dniu).
Równocześnie z wnioskiem o wydanie opinii do WIM, właściciel lokalu z ogródkiem gastronomicznym, występuje o zajęcie pasa drogowego do ZDiUM. Podania w formie dokumentu elektronicznego muszą być wnoszone za pomocą środków komunikacji elektronicznej przez elektroniczną skrzynkę podawczą.
Dla umożliwienia szybszego kontaktu, założona zostanie skrzynka pocztowa: [email protected], za pośrednictwem której przedsiębiorcy mogą się kontaktować w razie ewentualnych pytań.