wroclaw.pl Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 12°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama
wizualizacja źródło: inwestor
wizualizacja

Otwarty taras na dachu, bardziej podkreślona stara część budynku i nowy kolor elewacji – to zmiany, jakie zostały wprowadzone do projektu Concordii Hub, która powstaje na Wyspie Słodowej. Inwestor wziął sobie do serca liczne uwagi wrocławian i postanowił nieco zmodyfikować pierwotny projekt.

Reklama

W środę, 20 marca 2019 r., w Muzeum Architektury odbyło się spotkanie „Concordia Hub na Wyspie Słodowej, Architektura i program otwarty”, w którym wzięły udział osoby zainteresowane tym przedsięwzięciem. Zorganizowało je Stowarzyszenie Architektów Polskich oddział we Wrocławiu wraz z inwestorem Concordii Hub.

Głównym celem wydarzenia było przedstawienie nowego projektu budynku, po zmianach, jakie wprowadzono w związku z licznymi komentarzami dotyczącymi pierwotnej koncepcji architektonicznej, zaprezentowanej mieszkańcom w październiku 2018 roku.

– Po licznych pracach poczyniliśmy wiele znaczących zmian w projekcie – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz, inwestorka Concordii Hub we Wrocławiu. – Wzięliśmy pod uwagę krytyczne uwagi, ale tylko te merytoryczne, a nie emocjonalne. Przez ostatnie pół roku włożyliśmy w to dużo intensywnej pracy. Mam nadzieję, że obecna nasza propozycja wyglądu budynku spodoba się bardziej niż poprzednia – dodaje.

Nie zmieniają się natomiast funkcje tego projektu. Concordia Hub na Wyspie Słodowej będzie miejscem integrującym i aktywizującym lokalną społeczność oraz środowiska kreatywne Wrocławia. Będzie też prowadzić autorski program wspierania rozwoju firm. Planowane są także działania konsultingowe i edukacyjne. 

Żeby nie przypominało biurowca

W spotkaniu wzięła również udział Fokke Moerel, architektka z holenderskiego studia MVRDV, które odpowiedzialne jest za projekt inwestycji.

– Dzięki wszystkim głosom, jakie do nas dotarły, wiemy dużo więcej na temat oczekiwań związanych z tym miejscem – twierdzi Fokke Moerel. – Wszystkie uwagi, jakie dostaliśmy od mieszkańców pokazały, jak bardzo są przywiązani do tego miejsca. Dało nam to nową podstawę do tego, aby jeszcze raz przemyśleć koncepcję budynku. Wśród głównych komentarzy, jakie otrzymaliśmy po poprzedniej prezentacji przeważały te, że zbytnio przypomina on biurowiec – twierdzi Fokke Moerel.

Inwestycja nieco się zmieni.

– Pierwszą zmianą, jaką wprowadziliśmy, jest jaśniejsza elewacja. Drugim krokiem jest lepsze zaakcentowanie starszej części budynku, poprzez dodanie dodatkowych dekoracji i elementów okiennych. Dokonaliśmy też gradacji kształtu i wielkości okien. Od tej starszej części powoli przechodzą one do bardziej nowoczesnych i coraz większych. Staraliśmy się też odjąć ciężkości budowli właśnie poprzez jaśniejszą elewację i otwarcie dachu – dodaje architektka. 

Zachowana fasada odzyska dawne zdobienia oraz gzymsy i płynnie przechodzić będzie we współczesną i minimalistyczną część budynku. Odrestaurowane zostaną także drzwi frontowe kamienicy. Przy wejściu od strony frontowej przewidziano galerię. Z jednej strony ma to być wnętrze, które będzie pokazywało, co tam było dawniej, a z drugiej strony ma wprowadzać zupełnie nową atmosferę.

To doskonałe miejsce na galerię sztuki, kawiarnię, a także przestrzeń, gdzie można przez chwilę odpocząć. Natomiast po stronie zachodniej przewidziano stronę restauracyjną, otwartą na część parkową. Ma być to przestrzeń jednocząca ludzi, gdzie odbywać się będzie wiele wydarzeń kulturalnych.

Najpiękniej będzie na dachu

– Najbardziej atrakcyjne miejsce planujemy na dachu – mówi  Fokke Moerel. – To otwarty taras widokowy, z którego będzie można podziwiać imponującą panoramę miasta, ale także organizować wiele ciekawych wydarzeń. Chcemy tam również przenieść dużo zieleni, która będzie też obecna w wielu miejscach wewnątrz i na zewnątrz budynku.

Jak twierdzi architektka, Wyspa Słodowa 7 to mocno zaniedbany i uszkodzony zabytek. Jego częścią są jednak również całkiem współczesne murale, znajdujące się od strony parku.

– Dlatego też chcemy połączyć te dwie jego twarze – opowiada Fokke Moerel. – Zależy nam na tym, by budynek reprezentował zarówno formalną, jaki nieformalną część tego miejsca. Chcemy iść do przodu, jednocześnie doceniając to, co zastaliśmy na wyspie. Skupiamy się na materiałach jakie wykorzystujemy. Włożyliśmy dużo pracy w odrestaurowanie pięknych elementów dekoracyjnych. Ważne dla nas było, aby jak najwięcej z nich zachować – dodaje.

Fokke Moerel sugeruje, że dużą rolę odgrywa również kolorystyka. – Nie chcemy, aby budynek był oślepiająco biały. Myślimy o pewnym odcieniu szarości. Jednak zmiany, które wprowadzamy widoczne są nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz budynku. Nie traktujemy go tylko jak pustą skorupę, ale jako miejsce, które ma już swoją historię i jego charakter musi pozostać widoczny również w środku.

Wyspa jest najpiękniejsza, gdy jest pełna ludzi        

– To projekt wielopłaszczyznowy – uważa Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia. – Posiada wiele miejsc styku: inwestor-architekt, inwestor-miasto, miasto-użytkownicy.  Jak to zwykle ze stykami bywa, miejsca zetknięć bywają bolesne, ale jednocześnie dają wiele lekcji wszystkim zainteresowanym. Mam nadzieję, że doskonale wpłynie to na tę inwestycję. Wyspa jest najpiękniejsza, gdy jest pełna ludzi.       

– Teraz, wraz z właścicielem Concordia Hub, jesteśmy na etapie rozmów, aby dotrzeć do synergii, która przyniesie wartość dodaną – mówi Dorota Feliks, dyrektor Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego.

– Nie wycofujemy się z żadnej z dotychczasowych działalności. Przez najbliższy rok będziemy tu współpracować, razem funkcjonować, przyglądać się sobie, żeby zastanowić się, co możemy zrobić tu razem. Po tym roku na pewno zobaczymy w jakich działaniach miasto może korzystać z nowego budynku, a z jakimi przedsięwzięciami Concordia może wyjść na zewnątrz. Jestem całkowicie spokojna i pewna, że czeka nas zupełnie nowa jakość i fajna współpraca – dodaje Dorota Feliks.

Prace idą pełną parą

Obecnie we wnętrzu starej kamienicy zostały jedynie ściany zewnętrzne, które poddano pieczołowitej renowacji. Szczególnie dużo uwagi poświęcono wszelkim zachowanym zdobieniom. Ukończona została także żelbetowa konstrukcja jednej kondygnacji.

Z kolei w nowej części inwestycji zakończono wszystkie działania związane ze wzmocnieniem podłoża kolumnami, na których wykonano płytę fundamentową z betonu wodoszczelnego. Ukończona została już żelbetowa konstrukcja dwóch kondygnacji. Wszystkie prace postępują zgodnie z harmonogramem. Czas wykonywania jednej kondygnacji to około 3 tygodnie. Obecnie na budowie pracuje ponad 100 osób.

Inwestycję Concordia Hub prowadzi spółka Pro Design właściciel Concordii Design – centrum designu w Poznaniu. Koncepcję architektoniczną budynku Concordii obejmującą rewitalizację zabytkowej kamienicy przy Wyspie Słodowej 7 i jej rozbudowę o nową część przygotowało holenderskie biuro MVRDV. Projekt jest realizowany we współpracy z wrocławskim Q2Studio i z udziałem generalnego wykonawcy firmy Demiurg.

Zakończenie inwestycji zaplanowano na początek 2020 roku.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl