Pierogi z kapustą i grzybami
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- Kapustę odciskamy z soku, szatkujemy. Podgotowujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle (można na oleju), dodajemy kapustę i poszatkowane ugotowane grzyby. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy.
- 3 szklanki mąki
- jajko
- szklanka przegotowanej, letniej wody
- szczypta soli
- Składniki łączymy na stolnicy, zagniatamy luźne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na 4 mm i wycinamy z niego kółka szklanką z grubego szkła. Resztę ciasta, którego akurat nie używamy, trzymamy pod odwróconą miseczką, żeby nie podeschło.
- Na wycięte kółka z ciasta kładziemy farsz, składamy na pół i lepimy pierogi.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną, mieszamy drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Polewam stopionym masełkiem, żeby się nie pokleiły. Nadmiar pierogów można zamrozić.
Pierogi ruskie
- 8-9 dużych ziemniaków
- 25-30 dag białego, tłustego sera
- sól, pieprz
- 2 cebule
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną, obieramy z łupin. Ostudzone ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę.
- Cebulę siekamy i rumienimy na maśle. Wyrabiamy ziemniaki, ser, cebulę, sól i pieprz na jednolity farsz.
- Farsz układamy na wyciętych z ciasta kółkach, składamy na pół, zlepiamy i gotujemy