Trwa „Europa na widelcu” [PROGRAM, MENU, WIDEO]

Dzisiaj od południa wielka biesiada!


To już szósty raz oddamy się przeróżnym smakom i aromatom podczas wielkiej imprezy kulinarnej, której centrum znajdzie się na wrocławskim Rynku – 4 czerwca zaczyna się bowiem „Europa na widelcu”! Wielka impreza kulinarna we Wrocławiu potrwa od 4 do 8 czerwca.

Jubileuszową, 6. odsłonę tego popularnego we Wrocławiu wydarzenia jego organizator – Biuro Promocji Miasta – wykorzystał do uczczenia 25-lecia pierwszych wolnych wyborów w naszym kraju oraz 10. rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. Dlatego tematem przewodnim kulinarnego pięciodniowego szaleństwa będzie Europa regionów. Jeden dzień został natomiast zadedykowany truskawkom i szparagom – okazuje się bowiem, że na Dolnym Śląsku są one po prostu najlepsze – co zgodnie potwierdzają dwaj patroni wrocławskiego „buszowania” po różnych kuchniach Europy – Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

To właśnie oni gorąco zapraszają wszystkich mieszkańców naszego miasta, a także przybyszy z bliska i daleka do uczestniczenia w bogatej – i co najważniejsze – smacznej „Europie na widelcu”.

 

Strawa dla ciała, strawa dla ducha

Impreza rozpocznie się 4 czerwca jarmarkiem produktów i potraw europejskich, który potrwa aż do zakończenia festiwalu – czyli do 8 czerwca. Tuż przy jarmarku zagoszczą targi książki kulinarnej, a nieco dalej od Rynku – bo na Uniwersytecie Przyrodniczym, w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, odbędą się specjalne warsztaty o „Faktach i mitach kuchni dietetycznej”, na które obowiązują zapisy. Polecamy zwłaszcza tym, którzy „odchudzają się przez całe życie”.

Będzie i inna popularnonaukowa odsłona kulinarnej imprezy – mianowicie konferencja pn. „Europa regionów. Polska regionów, 5 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty”. To wydarzenie, poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni. Patronat na nim sprawuje prof. dr hab. Roman Kołacz – rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W programie konferencji znajdzie się wiele ciekawych wykładów – wejściówki na nie będą do odbioru w kasie kina.


6 czerwca

6 czerwca to będzie dzień truskawki i szparaga w „Europie na widelcu”. Pokazy kulinarne nastawione będą na potrawy, jakie da się przyrządzić, a czasem wręcz wyczarować z tych niezwykle smacznych owoców i jarzyn – oddzielnie, a także w połączeniu. Do przygotowania tych smakołyków będą użyte najlepsze w regionie truskawki i szparagi.

Dodatkowym bonusem będzie w tym dniu smażenie konfitur (oczywiście truskawkowych!), a także pieczenie chleba. Odbędzie się ponadto konkurs na najlepsze smaki Dolnego Śląska i pierwszy dzień warsztatów piwowarskich w Browarze Mieszczańskim. Artystycznie ubarwią natomiast imprezę koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego Chluba. Tegorocznej, 6. edycji „Europy na widelcu” towarzyszy również konkurs na najlepsze danie z truskawek i szparagów przygotowany przez platformę kulinarną cooklet.com.


Zobacz piątkowe migawki z Rynku


7 czerwca

7 czerwca to dzień, na który i łasuchy, i smakosze czekają najbardziej – odbędzie się bowiem wtedy biesiada „Europy na widelcu”. W tym roku kucharze – którzy najpierw przejdą w tradycyjnej paradzie – zaserwują potrawy z 16 regionów europejskich, które zostaną zaprezentowane gościom przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

W programie, oprócz degustacji, m.in. pokazy kulinarne na scenie, koncert chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztaty kulinarne, a także teatrzyk dla dzieci, konkursy i zabawy. Na koniec tego dnia kulinarnej rozpusty na Rynku wystąpi WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką, a zebrani na Rynku goście zostaną poczęstowani smakowitym tortem. Ale żeby wrażeń było jeszcze więcej – można będzie udać się na VI Wrocławski Turniej Nalewek, IV Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych, na I Konkurs Win Domowych albo na drugie spotkanie bloggerów kulinarnych. Trwać będą także warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim.

 

Przeczytaj menu tegorocznej biesiady „Europa regionów”

  • Andaluzja (Hiszpania) OSSKiC

Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
Albóndigas en salsa de tomate– lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym

  • Alentejo (Portugalia) OSSKiC

Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
Carne de porco à Alentejana− wieprzowina smażona z małżami

  • Brandenburgia (Niemcy) OSSKiC

Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
Kasseler Rippchen− pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami

  • Dolny Śląsk (Polska) HP Park Plaza

Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami

  • Morawy (Czechy) restauracja Bernard

Pivní polévka − zupa piwna
Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem

  • Peloponez (Grecja) restauracja Akropolis

Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami

  • Prowansja (Francja) Good Food

Ratatouille − potrawka z warzyw
Charlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy

  • Region Przydnieprowski (Ukraina) – restauracja Kozacka Chatka

Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
Млинці з м'ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem

  • Skania (Szwecja) Quchnia Polska

Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną

  • Spisz (Słowacja) – Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić

Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną

  • Sycylia (Włochy)Art Hotel

Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozzarellą
Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów

  • Szkocja (Wielka Brytania)OSSKiC

Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej

  • Transylwania (Rumunia) – OSSKiC

Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu

  • Tyrol (Austria)OSSKiC

Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem

  • Żmudź (Litwa)Unilever Food Solutions

Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami

  • Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)  – restauracja Kurna Chata

Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

 

 

Zobacz program „Europy na widelcu”, 4-8 czerwca 2014, Wrocław, Rynek

 

4–8 czerwca, Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej

10.00-21.00 – godziny otwarcia straganów

 

6 czerwca, Szaleństwo szparagowo-truskawkowe


16.00 – Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
16.30 – ABC dobrych truskawek i szparagów

  • smażenie konfitur
  • pokazy kulinarne
  • warsztaty pieczenia chleba
  • pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
  • zabawy z nagrodami
  • prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

19.00 – Koncert krakowskiego zespołu Chluba

 


7 czerwca, Biesiada europejska


11.30 – Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
12.00 – Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie
12.30 – Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.

  • atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
  • zabawy z nagrodami
  • warsztaty pieczenia chleba

12.45 – Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.15 – Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
13.30 – Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
14.00 – Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
14.15 – Koncert słowackiego zespołu Družina
15.00 – Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
15.30 – Niespodzianka dla publiczności
16.00 – Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów, organizowanego przez Cooklet
16.30 – Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
17.00 – Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych
17.45 – Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
18.00 – Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

 

Wydarzenia towarzyszące

4 czerwca, „Fakty i mity kuchni dietetycznej” – warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Józefa Chełmońskiego 37-41 – obowiązują zapisy (grupy 16-os.)
14.00-15.30 – grupa 1.
15.45-17.15 – grupa 2.
17.30-19.00 – Grupa 3.

5 czerwca „Europa regionów. Polska regionów” – konferencja w Kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 – dla wszystkich zainteresowanych (wejściówki do odebrania w kasie kina)
14.00-16.00 – Część 1. Kultura i tradycja

  1. Kuchnia jako element kultury.
  2. Kuchnia regionalna jako element tożsamości lokalnej.
  3. Kuchnie regionalne Polski.
  4. Dzieje kuchni dolnośląskiej.
  5. „Cudze chwalicie, swego nie znacie…” – produkty regionalne na co dzień.
  6. W lodówce bogatych i biednych Polaków – zwyczaje żywieniowe w rozwarstwionym społeczeństwie.

16.00-16.30 – Przerwa
16.30-19.00 – Część 2. Nowości i trendy

  1. „Chleba naszego powszedniego…”, czyli dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej.
  2. „Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły…” – prawne aspekty domowej produkcji alkoholu i kultura picia.
  3. Czy zdrowo może być smacznie, czy smacznie może być zdrowo?
  4. Wow, kuchnia show – programy kulinarne a zwyczaje żywieniowe.
  5. Jedzenie w sieci czy w sieci jedzenia.
  6. Kolekcjonerzy wrażeń – kuchnia molekularna.

 

6-7 czerwca, Strefa piwa Browar Mieszczański, ul. Hubska 44 – stoiska polskich  browarów regionalnych, minibrowarów  i browarów restauracyjnych oraz prezentacja piw Europy

6 czerwca
18.00 – Warsztaty warzenia piwa
19.00 – Koncert zespołu CPN
20.30 – Premiera nowego piwa z browaru Doctor Brew
21.00 – Koncert zespołu Freewolni
 

7 czerwca
17.00 – Warsztaty warzenia piwa
17.30 – Koncert zespołu Bellrock
19.00 – Koncert zespołu ABSTA
19.30 – Degustacja piw wytworzonych przez wrocławskich piwowarów
20.00 – Co ty wiesz o piwie? – wykład Tomasza Kopyry
21.00 – Koncert zespołu The Beautiful Young Man

 

Zobacz także na www.smakiwroclawia.pl

 

MaWi

wideo: Arek Cichosz



Zgłoś uwagę