Sery Łomnickie, domowe wędliny, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne zioła, naturalne miody, rarytasy z Portugalii będzie można kupić w sobotę 10 sierpnia na Wrocławskim Bazarze Smakoszy w Browarze Mieszczańskim.
- Zdrowo, naturalnie, smacznie – to idea naszego bazaru – mówi Tomasz Tyc, jeden z organizatorów. – Zależy nam na promocji dolnośląskich producentów, choć na bazar przyjeżdżają także wystawcy z Opolskiego i Wielkopolski.
Nie zabraknie także produktów zza granicy. Będą przysmaki z Portugalii, dobre kawy i herbaty. W sumie na stoiskach zaprezentuje się w tej edycji 20 wystawców. – To sezon urlopowy, więcej wystawców będzie pod koniec sierpnia – przypomina Tomasz Tyc.
Większości produktów będzie można spróbować i jak to na bazarze – potargować się o cenę. W najbliższą sobotę będzie można kupić nietypowe przetwory np. marynowane szparagi, spróbować cydru z Trzebnicy, soków owocowych Kasinka, piwa z browaru Edi, słodyczy ze „Słodkich Czarów Marów”, ekologicznych owoców, warzyw i ziół. Miłośnicy gotowania będą mogli kupić drewniane utensylia kuchenne z jesionowego drewna od „Projektu Drewno”.
- We Wrocławiu takiego bazaru brakowało, zazdrościliśmy Warszawie – śmieje się Tomasz Tyc. – Bazarem Smakoszy wpisujemy się w szeroko rozumianą ideę promowania lokalnego jedzenia i producentów.
Agnieszka Kołodyńska
Wrocławski Bazar Smakoszy odbywa się w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 33, od godz. 8 do 16. Szczegółowa lista wystawców Facebooku Bazaru Smakoszy
Kolejny Bazar w sobotę 24 sierpnia.