wroclaw.pl strona główna

UWAGA! Uwaga, gęsta mgła we Wrocławiu! Ostrzeżenie IMGW

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Uniwersytet Przyrodniczy otrzyma 1,2 mln na badania naukowe

Do tej pory niemożliwe było wytwarzanie proszków z soków owocowych, które dorównywałyby jakością świeżym owocom. Opracowanie takiej metody dałoby nam nowe źródło wartościowych związków bioaktywnych, niezależne od sezonowości owoców.

Przed badaczami stoi kilka wyzwań. W procesie suszenia soków mogą bowiem powstawać związki szkodliwe dla zdrowia. Badane będą więc m.in. optymalne parametry suszenia, pozwalające na zachowanie wartościowych związków bioaktywnych i zahamowanie powstawania szkodliwych produktów ubocznych. 

Jak podaje uczelnia, badane będą soki z dzikiej róży oraz z jagody kamczackiej. Dzika róża zawiera witaminę C, związki polifenolowe i karotenoidy. Jagoda kamczacka – polifenole. Ich soki mają pozwolić na skomponowanie proszków o prozdrowotnych właściwościach. Do ich przygotowania wykorzystany zostanie także napar z ziół i kwiatów jadalnych.

Projekt badawczy realizowany będzie we współpracy z prof. Wilfriedem Andlauerem z HES-SO Valais-Wallis University of Applied Sciences w Sion. Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie uczelni.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama