Do tej pory niemożliwe było wytwarzanie proszków z soków owocowych, które dorównywałyby jakością świeżym owocom. Opracowanie takiej metody dałoby nam nowe źródło wartościowych związków bioaktywnych, niezależne od sezonowości owoców.
Przed badaczami stoi kilka wyzwań. W procesie suszenia soków mogą bowiem powstawać związki szkodliwe dla zdrowia. Badane będą więc m.in. optymalne parametry suszenia, pozwalające na zachowanie wartościowych związków bioaktywnych i zahamowanie powstawania szkodliwych produktów ubocznych.
Jak podaje uczelnia, badane będą soki z dzikiej róży oraz z jagody kamczackiej. Dzika róża zawiera witaminę C, związki polifenolowe i karotenoidy. Jagoda kamczacka – polifenole. Ich soki mają pozwolić na skomponowanie proszków o prozdrowotnych właściwościach. Do ich przygotowania wykorzystany zostanie także napar z ziół i kwiatów jadalnych.
Projekt badawczy realizowany będzie we współpracy z prof. Wilfriedem Andlauerem z HES-SO Valais-Wallis University of Applied Sciences w Sion. Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie uczelni.