Jak te tradycje zmieniały się wraz z upływem lat? Jak wybrać choinkę i niewielkim nakładem sił wpuścić do domu ducha świąt? Gdzie szukać prezentów i czy upominki koniecznie trzeba kupić? Co ugotować, by było smacznie i ile, by nic się nie zmarnowało? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego Przedświętnika i przygotujecie magiczne święta z Wrocław TV.
Skąd się wzięły bożonarodzeniowe tradycje?
W pierwszym odcinku bierzemy na tapet świąteczne tradycje. Czy Jezus naprawdę urodził się 25 grudnia? Kto przynosi prezenty - Święty Mikołaj, Gwiazdka, a może Dziadek Mróz? Dlaczego wierzymy, że w święta zwierzęta przemawiają ludzkim głosem? I dla kogo przy stole zostawiamy puste nakrycie? O tym, jak bożonarodzeniowe tradycje ewoluowały przez wieki i jakie znaczenie mają dla nas, porozmawiamy z Agnieszką Szepetiuk-Barańską z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu. Zapraszamy do oglądania.
Najlepsze prezenty
Drugi odcinek Przedświętka, a w nim o prezentach. Tych małych i tych dużych, ważne by były od serca. Czy Jarmark Bożonarodzeniowy to dobre miejsce na zakup świątecznych upominków? Czym się kierować, by na twarzy obdarowywanego pojawił się uśmiech, a nie grymas rozczarowania? Anna Jur z Fundacji Paliwo Artystyczne ma dla was wiele propozycji prezentów unikatowych, ale i uniwersalnych. Podpowie też jak przygotować upominki samodzielnie.
Jak świętować i nie marnować?
Eksperci ostrzegają – to mogą być najdroższe święta w historii. Jednocześnie od lat to właśnie w grudniu na śmietnikach ląduje o 25% więcej jedzenia. Co jest kluczem do niemarnowania? Co zrobić zanim wybierzemy się na świąteczne zakupy? Czy marnujemy tylko jedzenie? Słowem - jak zorganizować święta w stylu zero waste podpowie Agnieszka Maniewska – koordynatorka inicjatywy Foodsharing Wrocław.
Przystrój się w święta!
Bombki, łańcuchy, światełka - wszystko w każdym możliwym kolorze i wzorze. Co do siebie pasuje? Ile to jest nie za dużo i nie za mało? Jak się w tym nie pogubić? Filip Marek, znany też jako Pan Kwiaciarz w kolejnym odcinku Przedświętnika opowie o świątecznych trendach i czy powinniśmy się nimi kierować. Podpowie jak zrobić i jak dbać o naturalne ozdoby świąteczne i dlaczego są lepsze od sztucznych, Słowem, skomponuje dla was piękny, bożonarodzeniowy bukiet inspiracji.
Wigilijne podróże kulinarne
Pierogi ruskie, czy z kapustą? Barszcz z uszkami czy grzybowa? Śledzie w śmietanie czy ryba po grecku? I w końcu sernik, a może makowiec? Kulinarnych sporów przy wigilijnym stole, zwłaszcza na Dolnym Śląsku, gdzie po wojnie zmieszało się ze sobą wiele kultur i tradycji, jest bez liku. Ale co do jednego wszyscy się zgodzimy, ma być po prostu smacznie. W ostatnim odcinku Przedświętnika w kulinarną podróż wybierzemy się z Asią Aniszczyk – autorką bloga I love to eat. Asia opowie o smakach jej świąt, a przy okazji sprzeda Wam patent na pierogi, o które zaciekle walczą jej domownicy.
Tym odcinkiem kończymy naszą świąteczną serię, życząc Państwu przede wszystkim zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!