Bezpłatnie szklankę mleka lub jogurt, twaróg czy ser każdy uczeń szkoły podstawowej może otrzymać trzy razy w tygodniu. Wystarczy, że szkoła bierze udział w programie „Szklanka mleka”, organizowanym przez Agencję Rynku Rolnego. Jest on finansowany przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa.
– W przedszkolach, gimnazjach i szkołach średnich rodzice dzieci muszą dopłacić – zaznacza Małgorzata Tarkowska, Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu.
Na Dolnym Śląsku w programie uczestniczy 758 szkół i przedszkoli i 156 tys. dzieci. Uprawnionych do korzystania jest 896 placówek. Warto, by rodzice uczniów interweniowali w tej sprawie u dyrektorów szkół.
– Nie wszystkie dzieci w regionie są objęte programem „Szklanka mleka” – zaznacza M. Tarkowska. – Uprawnionych szkół podstawowych jest 578, a korzysta 527. Wszystko zależy od dyrekcji szkół. Wnioski przyjmowaliśmy w czerwcu, ale także obecnie, gdy się zgłoszą, to mleko lub przetwory mleczne dla dzieci na pewno dostaną.
W tym roku, w kraju, w programie „Szklanka mleka” weźmie udział 2 miliony 300 tysięcy uczniów. Program realizowany jest od 2004 roku. W tym okresie dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli wypiły ponad miliard szklanek mleka.
„Owoce w szkole”
Szkoły podstawowe mogą uczestniczyć w programie „Owoce w szkole”, organizowanym przez Agencję Rynku Rolnego. Uczniowie klas 1-3 bezpłatnie otrzymują owoce do wyboru – jabłko, gruszkę, truskawki i warzywa – marchewkę, rzodkiewkę, słodką paprykę. W zamian mogą też być soki. Owoce i warzywa trafiają do szkół średnio dwa razy w tygodniu. W roku szkolnym 2012/2013 na Dolnym Śląsku korzystało z tego 605 szkół i 66 tysięcy dzieci.
– Mamy dużo telefonów w tej sprawie – mówi M. Tarkowska. – W ubiegłym roku program był już realizowany. Obecnie czekamy na rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie programu „Owoce w szkole” i wtedy rozpoczniemy zapisy. Spodziewamy się, że nabór będzie prowadzony do 18 września.
Organizatorzy podkreślają jedno – programy mają przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału przetworów mlecznych, owoców i warzyw w codziennej diecie.
jr