Cykl spotkań degustacyjnych „tutejsze” – lokalne smaki
Celebracja regionalnych smaków i promocja rzemieślniczych wytwórców i producentów. To najważniejszy cel twórców cyklu „tutejsze” – Restauracji Tarasowa i Hali Stulecia (za koncepcję projektu odpowiada Katarzyna Daniłowicz, executive chef kompleksu gastronomicznego przy Hali Stulecia).
Na program spotkań składają się kolacje degustacyjne, podczas których spotykają się najlepsi lokalni szefowie kuchni. Wspólnie komponują menu, czerpiąc inspirację z lokalnych produktów i tradycji.
Każde przygotowane przez nich danie to nie tylko podróż przez smaki Wrocławia i Dolnego Śląska, ale również opowieść o historii i pochodzeniu składników, a goście kolacji mają okazję spróbować autorskich i nowoczesnych interpretacji klasycznych receptur oraz odkryć nowe oblicze lokalnej kuchni.
Kolacje „tutejsze” to także platforma wymiany doświadczeń między szefami kuchni najciekawszych wrocławskich (i nie tylko) restauracji. Każdy z zaproszonych szefów przygotowuje jedną potrawę, ukazując swój unikalny styl i wrażliwość.
Kolacja „tutejsze” 10 kwietnia – kto będzie gotował
Kolejna odsłona kolacji z cyklu „tutejsze” już 10 kwietnia w restauracji Między Mostami (na bulwarach Odrzańskich przy ul. Księcia Witolda 1), w której szefem kuchni jest Łukasz Budzik, zwycięzca pierwszej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia.
Menu degustacyjne na wieczór 10 kwietnia przygotuje, oprócz Łukasza Budzika, także czterech znakomitych wrocławskich szefów kuchni – Justyna Słupska Kartaczowska (właścicielka i szefowa uznanej kuchni, ale, niestety, nieistniejącej już restauracji Jadka, wcześniej szefowa kuchni hotelu Monopol), Katarzyna Daniłowicz (zwyciężczyni programu Top Chef, dziś executive chef kompleksu Hala Stulecia), Volodymyr Savchenko (szef kuchni restauracji Tarasowa) i Paweł Kaszubski (szef kuchni wrocławskiej La Maddaleny).
Szefowie przygotują siedmiodaniowe menu degustacyjne i połączą je aż z 9 różnymi winami z dolnośląskich winnic ze wzgórz trzebnickich. W czasie kolacji spróbujemy win z winnicy Moderna, Trzebnicka, Spokojna, Materia, Michlewicz, Malicki, Jaworek, Jadwiga i L'Opera.
W czasie kolacji na oczach Gości winiarze będą m.in. na żywo degorżować, czyli w niezwykle widowiskowy sposób przy otwieraniu wina usuwać osad osiadający na korku butelki rieslinga sekta z dolnośląskiej winnicy Moderna.
Wyjątkowa kolacja – z winami ze wzgórz trzebnickich
Spotkanie 10 kwietnia będzie specjalne, bo nie tylko z potrawami najlepszych wrocławskich szefów kuchni, ale też z najlepszymi winami od dolnośląskich winiarzy ze wzgórz trzebnickich.
- Przy komponowaniu menu degustacyjnego z szefami kuchni przyjęliśmy zasadę „wine first”, czyli to nie wino dobieramy do dań przygotowanych przez szefów kuchni a to szefowie kuchni muszą przygotować dania do specjalnie na tę kolację wyselekcjonowanych przez dolnośląskich winiarzy ich najlepszych win – mówi Jan Andrzejewski z ArsVini, przedstawiciel kolektywu winiarzy ze wzgórz trzebnickich.
- Odwróciliśmy relację i mieliśmy ku temu ważny powód, bo Wzgórza Trzebnickie – jako pierwszy region w historii Polski – są na ostatniej prostej starania się o apelację dla siebie – tłumaczy Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Między Mostami.
System apelacyjny uznawany jest od lat w zachodniej i południowej Europie. Francuskie Burgund, Szampan, Chablis, czy włoskie Chianti mogą być produkowane tylko na określonym i uznanym obszarze.
W Polsce kilka regionów winnych podejmowało próby ustanowienia apelacji. Żadna z nich nie zakończyła się sukcesem. Teraz ma być inaczej a naszym dolnośląskim dobrem narodowym spod Wrocławia stanie się jakże znany Johanniter.
Kolacja degustacyjna w cyklu „tutejsze” – ile kosztuje
Koszt siedmiodaniowego menu degustacyjnego z selekcją aż 9 kieliszków win to 390 zł za osobę. Liczba miejsc jest ograniczona. Rezerwacji stolików najlepiej dokonywać przez stronę internetową restauracji Między Mostami, www.miedzy-mostami.pl klikając w link rezerwacja.
Słyszeliście o nowej, ciekawej kawiarni lub restauracji we Wrocławiu? Dajcie nam znać na adres: redakcja[at]araw.pl. Chętnie o nich napiszemy! Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.