Jaja w filiżance po andaluzyjsku, stokrotki z jaj po podlasku, krem jajeczny z miodem i migdałami, napój owocowo-jajowy – to tylko kilka z przepisów umieszczonych w książce pt. „Jajczarstwo” pod redakcją prof. Tadeusza Trziszki.
Naukowiec od lat zajmuje się badaniem jaj. To on był pomysłodawcą i koordynatorem wielkiego projektu OVOCURA, w którym naukowcy opracowali jaja nowej generacji, z których preparaty mogą zapobiegać a nawet leczyć nowotwory, paradontozę, choroby serca czy depresję.
– Jajo jest najlepszym w naturze znanym surowcem, w którym można znaleźć w zasadzie wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia. My chcemy wykorzystać te bioaktywne składniki, które tworzą życie, do podnoszenia jego jakości – mówi prof. Tadeusz Trziszka.
Okazuje się jednak, że nie tylko w pracy naukowej profesor jest miłośnikiem jaj. – Profesor Trziszka sam tygodniowo zjada 20-30 jaj – mówi Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poprzez swoją książkę, chce również przekonać innych do jedzenia jaj – dodaje.
Książka autorstwa profesora, wydana przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, w 2006 roku zdobyła nagrodę na I Światowych Targach Książki Kulinarnej, a zawarte w niej przepisy, które tworzą jedne z rozdziałów, są niezwykle inspirujące.
UJ