dr hab. Monika Bronkowska,
Uniwersytet Przyrodniczy
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe HERRA - Bar Pyza
O projekcie
Wykazano korzystny wpływ na zdrowie spożywanych produktów o niskim indeksie glikemicznym. Wyznaczono wartości indeksów glikemicznych około 800 produktów i potraw, które zestawiono w międzynarodowej tabeli. Produkty te charakteryzują się składem recepturowym typowym dla kraju, w którym przeprowadzano badania.
Uzasadnione jest więc poszerzanie bazy o potrawy popularne w żywieniu polskiego społeczeństwa. Efektem stażu będzie opracowanie innowacyjnych receptur potraw o niskim indeksie glikemicznym oraz włączenie ich do menu lokalu gastronomicznego.
Celem stażu jest stworzenie receptur potraw o obniżonym indeksie glikemicznym , które zostaną zastosowane przy produkcji dań w lokalu gastronomicznym. Opracowane potrawy będą dedykowane głównie do osób z jednostkami chorobowymi, a zastosowanie ich w żywieniu osób zdrowych będzie doskonale korespondowało z zaleceniami zdrowego żywienia. Implementacja w warunkach praktycznych zdobytej przez naukowca na przestrzeni lat wiedzy z zakresu żywności i żywienia będzie stanowiła o sukcesie nowych produktów. Naukowiec zyska niepowtarzalną szansę konfrontacji swoich dotychczasowych doświadczeń z żywym organizmem, jaki stanowi zakład, dzięki czemu będzie mógł ukierunkować swoje dalsze badania pod kątem przydatności wyników dla populacji osób zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi. Na projekcie zyskają:
- naukowiec - wytyczy nowe cele dla swojej pracy badawczej oraz doświadczenie, które przekaże dalej studentom;
- przedsiębiorstwo - poszerzy swoją ofertę, dzięki czemu zyska przewagę konkurencyjną, stanie się prekursorem nowych trendów na wrocławskim rynku gastronomicznym oraz dzięki zwiększeniu produkcji będzie mogło zaoferować nowe miejsca pracy
- mieszkańcy Wrocławia - zyskają miejsce, gdzie będą mogli spożyć smaczne posiłki o właściwościach prozdrowotnych oraz miejsce, gdzie zyskają cenne informacje na temat walorów odżywczych posiłków o obniżonym indeksie glikemicznym.