Pierwszy numer Kotła poświęcony jest między innymi wariacjom na temat gruszek. Znajdziecie tu więc przepisy na gruszkowe ciasta, nalewki, dżemy, a nawet musztardę z gruszek.
Kuchnia Dolnego Śląska
Kulinarna kooperatywa dolnośląskich blogerów ma na celu przede wszystkim promocję specjałów naszego regionu oraz zachęcenie do wykorzystywania sezonowych produktów.
- Pomysł na stworzenie dolnośląskiego magazynu kulinarnego kiełkował w mojej głowie od dłuższego czasu - mówi Katarzyna Sieradz, redaktor pierwszego numeru. - Nie jest to nowość w Polsce, ponieważ regionalne magazyny internetowe tworzone są już na Śląsku, w Małopolsce czy też województwie opolskim. Jednak Dolny Śląsk nie miał swojego, a jest tu wielu zdolnych blogerów kulinarnych, którzy robią świetne zdjęcia i znają ciekawe przepisy. Nadszedł czas żeby połączyć siły i wspólnie stworzyć coś fajnego. Jeszcze 2 miesiące temu znałam dosłownie kilku z nich, na szczęście pocztą pantoflową rozeszła się informacja, że chcę stworzyć magazyn. Informacja spotkała się z dużym zainteresowaniem. Pierwszy numer Kotła stworzyło 17 blogerów związanych z Dolnym Śląskiem, choć jeszcze przed premierą zgłosiły się do nas kolejne chętne osoby związane z regionem i kulinariami, więc kolejne numery będziemy tworzyć w jeszcze mocniejszym składzie. Wszyscy są bardzo pozytywnie nastawieni i pełni zapału - dodaje.
Tytułowy Kocioł, to jak piszą, symbol mieszaniny różnych narodowości i kultur, które splatały się przez lata, dając w rezultacie specyficzną i wciąż mało znaną kuchnię Dolnego Śląska. - Chcemy odkrywać jej sekrety i zarażać czytelników zamiłowaniem do gotowania według sprawdzonych przez pokolenia przepisów – pisze Katarzyna Sieradz, redaktor pierwszego numeru. Tworzący Kocioł blogerzy, będą również opisywać na jego łamach swoje wrażenia z wizyt w regionalnych restauracjach.
Sezonowo i lokalnie
Do pierwszego numeru wybrano dwa sezonowe produkty – gruszki i pomidory. Znajdziecie tu ponad 30 przepisów, a wśród nich zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie dania. Jeśli uważacie, że z gruszek można zrobić tylko kompot, to się grubo mylicie! W tym numerze dowiecie się jak zrobić gruszkową zupę lub pizzę, przekonacie się też, że ten owoc doskonale pasuje do mięs i sałatek. Niektórych zapewne zaskoczą również pomidorowe wariacje – przygotowano bowiem przepis na pomidorową panna cottę oraz lody. Coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele ryb i mięsa, jak i ci którzy wybrali dietę wegetariańską i wegańską. Dania są również podzielone ze względu na zawartość glutenu czy laktozy. Wyszczególniono także te dla osób chorych na cukrzycę.
124 kulinarne strony Dolnego Śląska
Oprócz ciekawych i innowacyjnych przepisów, można tu również znaleźć kilka „smacznych historii”. Pierwszy numer przypomina nam o małaju, czyli łatwym w wykonaniu placku na bazie mąki pszennej, oraz o zupie orkiszowej, którą jedzono często w dawnym Wrocławiu. Nie zabrakło tu również porad dotyczących pieczenia chleba, czy hodowania pomidorów. Znalazł się również rozdział o łomnickich serach produkowanych w jednym z gospodarstw na Dolnym Śląsku.
Okładka pierwszego numeru magazynu Kocioł (kliknij w nią, aby przejść do strony)
Kolejne numery Kotła będą pojawiać się regularnie co 2 miesiące. Do każdego z nich będą wybierane dwa produkty numeru, z którymi prezentowne będą różnorodne przepisy. - Stałą rubryką będzie również kuchnia dolnośląska, w której chcemy prezentować między innymi dania dawnego Wrocławia, jak również kuchnię przesiedleńców - mówi Olga Płaza, blogerka kulinarna i administratorka fan page'a. - Przedstawiać będziemy także lokalne produkty i przepisy z ich wykorzystaniem. Regularnie prowadzony będzie też kącik ogrodnika oraz domowa piekarnia. W każdym numerze będzie można także przeczytać recenzję z ciekawych miejsc w regionie. Nad formą magazynu będziemy jeszcze pracować i niewykluczone, że pojawią się w nim kolejne działy - dodaje.
ulaj