Bigos świąteczny - przepis

  • źródło: www.sniezkagotuje.blogspot.com


Bigos świąteczny

 
1,5 kg kiszonej kapusty
pół główki białej kapusty
1,5 kilograma świeżego mięsa:
gulaszowe wieprzowe, gulaszowe wołowe, pręga wołowa, polędwiczka wieprzowa
ok. 500 gramów pieczonego kurczaka (3-4 piersi)
ok. 100 gramów smażonego boczku pokrojonego w kostkę
Ok. 300 gramów wędlin: szynka, kiełbasa, schab
 
3 średnie cebule 
pieprz w ziarnach
3 listki laurowe
ziele angielskie
cząber
6  śliwek suszonych polskich (wędzonych)
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
smalec
20 gramów suszonych grzybów
2-3 szklanki wody 
 
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroję grubo. Szatkujemy białą kapustę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i podgotowujemy (nie wylewamy wywaru). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, na którym podsmażamy cebulę a później kapustę kiszoną. Słodką kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Przekładamy obie kapusty do wielkiego garnka, przyprawiamy łyżką cząbru, listkami laurowymi, garstką pieprzu w ziarenkach, dorzucamy 5-6 ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy wodą i zostawiamy na średnim gazie. Mięso myjemy i kroimy w drobne kawałki, oprószamy mąką i obsmażamy na patelni partiami ze wszystkich stron, dodajemy do kapusty. Grzyby wyjmujemy z zalewy, kroimy drobno, wrzucamy do bigosu, wlewamy wywar z grzybów, dodajemy śliwki  i połowę wina. Resztą wina, solą i pieprzem przyprawimy bigos tuż przed podaniem. Dusimy potrawę pod przykryciem ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejne odgrzewanie następnego dnia i w dniu podania. 
Ten bigos ma mocny mięsny smak, kwasowość kapusty równoważą słodkie śliwki, a wytrawny posmak nadaje mu czerwone wino. 
 
 
Zgłoś uwagę