Bigos świąteczny
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- pół główki białej kapusty
- 1,5 kg świeżego mięsa: gulaszowe wieprzowe, gulaszowe wołowe, pręga wołowa, polędwiczka wieprzowa
- ok. 500 gramów pieczonego kurczaka (3-4 piersi)
- ok. 100 gramów smażonego boczku pokrojonego w kostkę
- ok. 300 gramów wędlin: szynka, kiełbasa, schab
- 3 średnie cebule
- pieprz w ziarnach
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- cząber
- 6 śliwek suszonych polskich (wędzonych)
- 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- smalec
- 20 gramów suszonych grzybów
- 2-3 szklanki wody
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku i grubo kroimy. Szatkujemy białą kapustę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i podgotowujemy (nie wylewamy wywaru). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, na którym podsmażamy cebulę, a później kapustę kiszoną.
- Słodką kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przekładamy obie kapusty do wielkiego garnka, przyprawiamy łyżką cząbru, listkami laurowymi, garstką pieprzu w ziarenkach, dorzucamy 5-6 ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy wodą i zostawiamy na średnim gazie.
- Mięso myjemy i kroimy w drobne kawałki, oprószamy mąką i obsmażamy na patelni, partiami ze wszystkich stron, dodajemy do kapusty. Grzyby wyjmujemy z zalewy, kroimy drobno, wrzucamy do bigosu, wlewamy wywar z grzybów, dodajemy śliwki i połowę wina. Resztą wina, solą i pieprzem przyprawimy bigos tuż przed podaniem. Dusimy potrawę pod przykryciem ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejne odgrzewanie następnego dnia i w dniu podania.