Barszcz z uszkami na wigilię - przepis

  • źródło: www.sniezkagotuje.blogspot.com


Barszcz świąteczny

 
ok. 1 kg buraków
cebula
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych grzybów - prawdziwków lub podgrzybków
włoszczyzna - pół małego selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
sok z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
opcjonalnie pół szklanki wywaru z gotowanej ryby
 
 
Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy warzywa (buraki zawsze obieram w rękawiczkach, żeby nie mieć czerwonych dłoni), kroimy na mniejsze kawałki (cebulę można zostawić całą) i gotujemy w ok.1,5 litra wody przez jakieś 30 minut. Odstawiamy, by wywar przestygł. Wyjmujemy z niego warzywa, dodajemy przecedzone grzyby, kwas buraczany oraz jeśli mamy wywar z ryby, przyprawy. Dolewamy łyżkę octu lub soku z cytryny. Przez praskę wyciskamy dwa ząbki czosnku. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Opcjonalnie siekamy bardzo drobniutko cebulkę, szklimy na łyżce masła, dosłownie by była przezroczysta. Dodajemy ją do barszczu. Przed podaniem podgrzewamy barszcz, ale nie doprowadzamy go do zagotowania, by nie stracił koloru. 
Zgłoś uwagę