wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

11°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:52

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Barszcz z uszkami na Wigilię – przepis

Chociaż niektórzy są wierni zupie grzybowej, czysty, czerwony barszcz stawiany jest na wigilijnym stole najczęściej – jako fantastyczne preludium do dalszej części uroczystej wieczerzy. Najlepszy jest tylko taki, który przygotujemy od podstaw, nie oglądając się na dostępne w sklepach koncentraty.

Reklama

Barszcz świąteczny

  • ok. 1 kg buraków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych grzybów – prawdziwków lub podgrzybków
  • włoszczyzna – pół małego selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sok z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
  • cukier
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • opcjonalnie pół szklanki wywaru z gotowanej ryby
  1. Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Obieramy warzywa (buraki najlepiej w rękawiczkach, by nie mieć czerwonych dłoni), kroimy na mniejsze kawałki (cebulę można zostawić całą) i gotujemy w ok. 1,5 litra wody ok. 30 minut. 
  2. Odstawiamy, by wywar przestygł. Wyjmujemy z niego warzywa, dodajemy przecedzone grzyby, kwas buraczany oraz jeśli mamy wywar z ryby, przyprawy. Dolewamy łyżkę octu lub soku z cytryny. Przez praskę wyciskamy dwa ząbki czosnku. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
  3. Opcjonalnie siekamy bardzo drobniutko cebulkę, szklimy na łyżce masła, dosłownie by była przezroczysta. Dodajemy ją do barszczu. Przed podaniem podgrzewamy barszcz, ale nie doprowadzamy go do zagotowania, by nie stracił koloru. 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl