„Wino nie tylko się pija, wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi” – to słowa angielskiego króla Edwarda VII. Wydaje się, że podpisać się pod nimi, i to obiema rękami, może Vangelis Gerovassiliou, wybitny grecki winiarz, który na dwa dni przylatuje do Polski, żeby spotkać się z tutejszymi amatorami win.
Vangelis poświęcił swoje życie uprawie winogron i produkcji wina. To on w latach 70. ubiegłego wieku odnalazł i rozpropagował zapomniany szczep – Malagousia, o którym Homer pisał w swojej „Iliadzie”.
Winnica Gerovassiliou – którego amerykański „Wine&Spirits Magazine” umieścił na liście 100 najlepszych winiarzy świata – znajduje się na zboczach malowniczej greckiej Epanomii. Tam, na 50 hektarach, uprawia on starannie dobrane szczepy winogron, z których tworzy swoje autorskie, wyraziste w smaku wina.
W poniedziałek, 18 listopada, Vangelis Gerovassiliou poprowadzi we Wrocławiu nie tylko degustację wina, ale też da interesujący, pełen ciekawostek wykład o tym, jak tworzy się aromat, konsystencję i smak wina. Wszystko będzie odbywać się zgodnie z najlepszą sztuką winiarskiego savoir-vivre’u. Nie zabraknie też oryginalnych greckich oliwek, wyselekcjonowanych serów i pieczonych we wrocławskim lokalu Wines and Olive chlebowych paluchów. To wyjątkowa okazja, żeby spotkać się oko w oko ze światowej sławy ekspertem i wypytać go o tajemnice dobrego wina, którego co prawda pijemy coraz więcej, jednak wciąż niewiele o nim wiemy.
Spotkanie z Vangelisem oraz degustacja win – w Wines and Olives przy pl. Wolności 7, w godz. 18.00-20.00. Wstęp 35 zł, a miejsce można zarezerwować na: www.winesandolives.pl
MaWi