Wegetariański stół na święta – przepisy

Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa. Niemało osób wokół nas wybrało taką dietę, kierując się różnymi powodami: etycznymi, ekologicznymi czy religijnymi, ale także dlatego, że uważa mięso za niezdrowe. Ty też tak masz i boisz się, że niczego nie zjesz na święta u mamy? Spróbuj namówić ją także na takie potrawy.  

  • wegetarianie, zdrowa żywność

    źródło: freepik


Pierogi z soczewicą

 Na farsz: 

  • 20 dag zielonej soczewicy 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka mielonejkolendry 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżka kaszy mannej (nieobowiązkowo)
  • 1,5 szklanki wody

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miękkiego masła (lub klarowanego) 
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Do polania pierogów:

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła (także klarowane)

Przygotowanie:
Wypłucz soczewicę, zalej ją wodą, wrzucić przyprawy i gotuj, aż będzie prawie rozgotowana (gdy trzeba, dolewaj wody). Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kaszę i gotuj jeszcze, mieszając, 2 min. W  międzyczasie zagnieć ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zaklejaj brzegi. Pirogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 min po wypłynięciu. Przyrumień na maśle granulat z odrobiną wegety lub sosu sojowego i polej nim gotowe pierogi.

Kapusta z grochem

  •  1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag niełuskanego grochu 
  • 3 łyżki masła
  • duża cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Wypłucz groch i namaczaj w wodzie co najmniej 2 godz. przed gotowaniem. Odcedź, zalej w garnku z nieosoloną wodą i gotuj do miękkości, tak by się nie rozpadł. Odciśnij nadmiar soku z kapusty, jeśli jest za kwaśna, przepłucz zimną wodą, potem gotuj ją do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Połącz kapustę z grochem. Na 2 łyżkach masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj do kapusty. Na reszcie masła zrumień lekko mąkę i zalej odrobiną zimnej wody, żeby po dodaniu zasmażki do kapusty nie powstały mącxzne grudki. Połącz z kapustą z grochem. Dporaw do smaku solą i pieprzem.

Łazanki z kapustą i grzybami

  • 250 g makaronu łazanki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty 
  • 50 g suszonych grzybów 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zahartuj i odcedź. Kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i drobno pokrój. Zagotuj grzyby, odcedź i pokrój je w paseczki. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę, dodaj kapustę, grzyby, pieprz ziołowy, sól i czarny pieprz do smaku. Całość chwilę podduś, a potem wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Wegetariańska ryba po grecku

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • duża pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • mała cebula
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Zalej zimną wodą kotlety sojowe. Dorzuć do garnka pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu kotlety gotuj jeszcze ok. 4 min. Potem kotlety przecedź na durszlaku i ostaw do ostygnięcia. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler na tace o dużych oczkach. Wlej kilka łyżek oleju na patelnię, dorzucić warzywa, podsmażaj ok. 4 min na średnim ogniu. Dolej trochę i duś pod przykryciem ok. 15 min. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę, wymieszać, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do miseczki wsyp mąkę, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę bulionu, pieprz, szczyptę soli. Dolej tyle wody, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszaj. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż zanurzone w cieście kotlety. Ułóż je na półmisku i przykryć warzywami.

Pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich 

  • 2 duże bakłażany
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 0,5 główki czosnku
  • 4-5 łyżek siemienia lnianego, zmielonego
  • łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3/4 gałki muszkatołowej, startej

Przygotowanie:
Całe bakłażany upiecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C ok. 45-60 minut (muszą być miękkie). Orzechy zmiksuj na pył, dodaj upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksuj przez 3-4 min. Masa powinna być gęsta, jednolita i aksamitna. Potem przełóż ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C ok. 45 min. Pasztet można jeść na ciepło albo po schłodzeniu na zimno, ponieważ dobrze się kroi.  

Sernik świąteczny

Na masę serową:

  • 1 kg białego twarogu, zmielonego
  • 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,7 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka orzechów włoskich, zmielonych 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,7 kostki masła

Przygotowanie:
Masa: Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas miksując, a potem po trochu zmielone  lub utłuczone ziemniaki. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kaszę manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Dorzuć rodzynki.
Ciasto: Zagnieć z masłem mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier. Wyklej ciastem spód tortownicy (o średnicy 24 cm). Na ciasto wylej masę serową i wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40-50 min w 170 st. C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.  

Czekoladowy tort bez pieczenia 

Na masę:

  • 800 g nerkowców
  • 3/4 szklanki ksylitolu (lubo cukru kokosowego)
  • 3/4 szklanki kakao w proszku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin

Na spód:

  • 200 g mieszanych orzechów (np. laskowych i ziemnych)
  • 250 g daktyli
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki oleju 

Przygotowanie:
Spód: Wszystkie składniki zmiksuj na kleistą masę − orzechy nie muszą być starte na pył. Masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Następnie przełoż ją na spód tortownicy i wyrównaj łyżką.
Masa: Składniki miksuj ok. 5 min, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej masę wylewamy do tortownicy na spód. Tort wstaw na noc do lodówki, potem udekoruj żurawiną. 



Zgłoś uwagę